Ce citesc femeile?

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4890

Voteaza & Distribuie

Descriere

Studiile de specialitate si statisticile ne informeaza ca femeile citesc mai mult decat barbatii. Afirmatia nu se refera neaparat la literatura, ci la materialele de lectura in general. Cert este ca, statistic vorbind, apetenta pentru citit este mai proeminenta la sexul frumos, acest fenomen manifestandu-se atat in Romania, cat si in restul lumii. Traim o situatie paradoxala pentru ca, in timpul Evului Mediu, cei carora li se facilita accesul la lectura si la scris erau exclusiv barbatii, femeile fiind reduse la statutul de capcana intinsa de diavol barbatilor. Iata ca, in prezent, rolurile se inverseaza iar femeile isi intra in drepturi, devansand sexul tare la capitolul lectura.




Ce citesc femeile?


Ce citesc femeile?





Diferenta dintre femei si barbatii


S-a constatat faptul ca genul preferat de femei este literatura de fictiune, cu precadere cea care abordeaza latura emotionala, dar si romanele usoare, cu note de umor. S-a dezbatut mult pe marginea a ceea ce citesc femeile si diferenta dintre ele si barbati, fie ca materialele respective au fost denumite "romane feminine", fie ca s-a mers pe explicatia psihologica a fenomenului conform careia femeile sunt mai sensibile decat barbatii, prin urmare aleg publicatiile sentimentale, cele care le fac sa rezoneze dramatic cu subiectul si personajele.




Femeile citesc mai multe decat barbati


Femeile citesc mai mult decat barbatii, spun statisticile





S-a mers si mai departe de atat. Pentru a oferi o explicatie vis-a-vis de diferenta de apetenta de lectura, precum si diferenta dintre genurile literare abordate, cand vine vorba de barbati si femei, s-a lansat o teorie cel putin ciudata. Teoria pune in paralel placerile literare ale femeilor cu cele ale barbatilor si le compara cu placerea sexuala. Astfel, femeile vor alege aproape intotdeauna lecturile emotionante, sentimentale, care prelungesc finalul cat se poate de mult, asemeni sexualitatii feminine, de multe ori anorgasmice. Barbatii, in schimb, vor cauta romanul de aventura, de calatorii, SF-urile, in general formele de lectura nu foarte voluminoase, cu un punct culminant intens, urmat de un deznodamant satisfacator.


Ce citesc femeile?

Femeile adora sa se identfice cu personajul, sa se transpuna in universul paralel pus la dispozitie de carte prin intermediul caruia sa se implineasca emotional. Nu se stie cu siguranta daca este vorba despre o compensare a lipsurilor sau neajunsurilor din viata reala. Si totusi, ce citesc femeile?


Gabriel Garcia Marquez - Dragoste in vremea holerei

Ecranizat in 2007 de catre regizorul Mike Newell, Dragoste in vremea holerei aduce in lumina povestea Ferminei Daza si a lui Florentino Ariza si dragostea unuia pentru celalalt care va triumfa, chiar daca cei doi se afla deja la o varsta inaintata.




Dragoste in vremea holerei


Dragoste in vremea holerei, de Gabriel Garcia Marquez





Mircea Cartarescu - De ce iubim femeile

Iata ca femeile au inca o data nevoie de confirmarea iubirii barbatilor. Nu le mai este de ajuns sa fie sigure ca sunt iubite, vor sa stie si motivele pentru care sunt iubite. Pentru asta apeleaza la De ce iubim femeile, o serie de 21 de povestiri ce cuprind descrieri ale diverselor idile amoroase pe care le-a trait naratorul. Daca primele 20 de capitole sunt, de fapt, povestile de dragoste propriu-zise, cel de-al 21-lea cuprinde explicatiile iubirii pe care barbatii o poarta femeilor.




De ce iubim femeile


De ce iubim femeile, de Mircea Cartarescu





Simone de Beauvoir - Femeia Sfasiata

Cea care spunea "Femeie nu te nasti, ci devii" publica in 1968 romanul Femeia Sfasiata ca un semnal de alarma la adresa femeilor care aleg voluntar sa ramana captive vietii solitare in doi. Mai exact, dupa varsta critica de 40 de ani, cand in general barbatii au o relatie extraconjugala, sotiile reactioneaza complet nepotrivit la aflarea vestii si, ulterior, aleg sa gestioneze eronat situatia, in detrimentul lor, desi mai elegant si mai demn ar fi fost sa incheie casnicia si sa-si continue viata, in locul autotorturii. Paradoxal, cititoarele s-au identificat cu personajele-femei din roman, au rezonat cu ele, ba chiar le-au inteles pozitia, desi scopul autoarei Simone de Beauvoir era sa traga un semnal de alarma impotriva acestei stari de fapt.




Femeia Sfasiata


Femeia Sfasiata, de Simone de Beauvoir




Danielle Steel

Romanciera are prea multe materiale publicate pentru a fi enumerate. Insa sunt sanse destul de mari sa le gasim pe toate in biblioteca unei devoratoare de literatura de acest gen. Analog, femeile care au citit cu placere cartile autoarei americane vor fi vazut cu siguranta si filmele bazate pe romanele cu pricina.


Stephenie Meyer - Seria Twilight

Usor de parcurs, scrisa intr-o maniera facila si cu o poveste menita sa prinda la public, seria Twilight a inregistrat un succes rasunator in intreaga lume. Romanele au fost traduse in 37 de limbi iar autoarea a avut vanzari record in 2008 si 2009. Deloc intamplator, majoritatea cumparatorilor cartilor sunt femei. Stephen King spunea despre romanele lui Stephenie Meyer:



Oamenii sunt atrasi de povesti, de ritmul lor si, in cazul lui Stephenie Meyer, este foarte clar faptul ca scrierile sale se adreseaza unei generatii intregi de fete si ca abordeaza in cartile sale un melanj neprimejdios de dragoste si sex. E incitant si pasionant si nu neaparat amenintator, pentru ca melanjul nu e predominant sexual.





Twilight


Twilight, de Stephenie Meyer




Elizabeth Gilbert - Eat Pray Love

O alta poveste care se incheie frumos pentru partea feminina este Eat Pray Love. Elizabeth Gilbert trece prin drama divortului si a neregasirii de sine dupa experienta neplacuta a separarii. In urma unui calatorii prelungite reuseste sa-si refaca viata, bucurandu-se de mancarurile mediteraneene delicioase din Italia (Eat), regasindu-se spiritual in India (Pray) si aruncandu-se intr-o idila amoroasa cu un brazilian in Bali (Love).




Eat Pray Love


Eat Pray Love, de Elizabeth Gilbert