Cauzele si simptomele cresterii hemoglobinei

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari73379

Voteaza & Distribuie

Descriere

Hemoglobina crescuta se refera la concentratia mare (peste medie) de oxigen care transporta proteinele in sange. Pentru a intelege riscurile asociate cresterii hemoglobinei este important sa cunoastem cauzele si simptomele acestei afectiuni.




cresterea hemoglobinei


cresterea hemoglobinei



Hemoglobina este o molecula proteica ​(cu rol de transport al oxigenului), prezenta in celulele rosii din sange. Celulele rosii transporta oxigenul de la plamani la diferite tesuturi ale organismului si dioxidul de carbon de la tesuturi inapoi spre plamani. De obicei, hemoglobina este masurata folosind masini automate, masurarea ei fiind vazuta ca o parte a unei hemograme complete.



Nivelul hemoglobinei este exprimat ca si cantitatea de hemoglobina in grame per decilitru (100 de mililitri) de sange. Nivelul hemoglobinei depinde de varsta si sexul persoanei. Valorile normale pentru copiii de ambele sexe este de 11-13 g/dl, pentru barbati este de 14-18 g/dl, iar pentru femei este de 12-16 g/dl. Opinile medicilor privind limitele normale difera de la practica la practica, depinzand partial de cauzele si simptomele cresterii hemoglobinei.


Cauzele cresterii hemoglobinei

Cresterea hemoglobinei difera in functie de cantitatea de celule rosii din sange, fiecare celula putand transporta aceeasi cantitate de oxigen. Prin urmare, este normal ca cineva sa aiba hemoglobina crescuta chiar daca are o cantitate scazuta de sange. Se observa o crestere a hemoglobinei atunci cand exista o productie crescuta de celule rosii, pentru a compensa cantitatea redusa de oxigen din sange „ceruta" de catre tesuturi.



  • Uneori, rinichii elibereaza prea multa eritropoietina, rezultand o crestere a productiei de celule rosii din sange.


  • Policitemia vera, o boala a maduvei osoase, creste si aceasta productia de celule rosii din sange.


  • Deshidratarea acuta este considerata si aceasta o cauza comuna pentru nivelul ridicat al hemoglobinei. Atunci cand organismul este deshidratat, se produce multa hemoglobina, care in mod normal tinde sa dispara atunci cand organismul este bine hidratat.


  • Bolile de inima congenitale, insuficienta cardiaca, cordul pulmonar si alte probleme cardiace asociate cu tensiunea arteriala ridicata pot creste, de asemenea, nivelul hemoglobinei.


  • Boli pulmonare cum ar fi fibroza pulmonara, in cazul careia tesuturile pulmonare se cicatrizeaza sau se ingroasa intre sacii de aer din plamani, tind si acestea sa creasca nivelul de hemoglobina.


  • Emfizemul, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si alte boli pulmonare pot fi, de asemenea, cauzele nivelului ridicat al hemoglobinei.


  • Oamenii care locuiesc la altitudini mari au, de asemenea, hemoglobina crescuta, deoarece o altitudine mare inseamna mai putin oxigen, rezultand cresterea productiei de celule sanguine.


  • Steroizii anabolici folositi pentru a spori body-building-ul, pot stimula, de asemenea, productia celulor rosii din sange.


  • Anumite narcotice pot stimula producerea de celule rosii din sange.


  • Cancerul de rinichi si ficat pot cauza si acestea cresterea hemoglobinei.


  • Fumatul scade nivelul de oxigen in plamani, astfel incat pentru a echilibra deficitul organismul ridica nivelul de hemoglobina.


Simptomele cresterii hemoglobinei

Cresterea nivelului hemoglobinei ar putea indica o boala, iar medicul va recomanda teste medicale daca cineva se confrunta cu oricare dintre urmatoarele simptome:





  • Insuficienta mintala (inapoiere mintala): Perceptia disfunctionala, ameteala si confuzia mentala pot duce la cresterea hemoglobinei intrucat oxigenul este compromis in circulatia sanguina cerebrala.

  • Cianoza periferica: Aparitia unei coloratii albastrui-violacee a pielii si mucoaselor, pe buze si degete de obicei.


  • Circulatia slabita si coagularea anormala a sangelui: Circulatia si coagularea defectuoasa a sangelui afecteaza intregul organism; amorteala, umflarea brusca, pierderea temporara a vederii sau a auzului sunt stari experimentate de catre unele persoane.



Cresterea nivelului de hemoglobina poate afecta, de asemenea, formarea celulor rosii din sange, ceea ce duce la siclemie (o forma de anemie ereditara). Deoarece cresterea hemoglobinei este de obicei un simptom al unei boli cunoscute, medicii se concentreaza in principal pe tratarea bolii astfel ca simptomul va disparea. Insa e necesara verificarea periodica a nivelului de hemoglobina si orice abatere trebuie discutata cu medicul, astfel ca tratamentul corespunzator sa fi furnizat in timp util.