Cauzele parasteziei sau furnicaturilor

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina, sanatate, tratament
Ultima actualizareDuminica 19 martie 2023
Vizualizari9976

Voteaza & Distribuie

Descriere

Parestezia implica senzatie de amorteala sau stari legate de aceasta, precum furnicaturi sau redoare. Va amintiti, probabil, cel putin o data cand piciorul a fost amortit. Sau poate cazul cand ai adormit peste brat este mult mai proaspat in mintea ta. Parestezia este o senzatie de furnicaturi sau amorteala, putand fi descrisa in diferite moduri. Uneori este cunoscuta sub numele de "furnicaturi". Se spune ca se simte ca o senzatie de mancarime pe piele.

Exista diferite clasificari ale acestui tip de amorteala. Care este diferenta dintre o senzatie cronica si una tranzitorie? Daca senzatia e cronica inseamna ca parestezia este pe termen lung, iar in cazul tranzitoriu este o afectiune trecatoare.

Ce poate provoca unei persoane sa simta acest tip de senzatie? (mai mult o stare de nevoie). Care sunt cauzele medicale care duc la acest tip de amorteala?

Cauzele posibile ale parasteziei


Hipotiroidismul poate fi cauza acestor situatii de parestezie. Aceasta explicatie se aplica cazului in care o persoana are un nivel anormal (scazut) de hormoni tiroidieni.

Exista mai multe moduri in care hipotiroidismul poate fi manifestat. De exemplu, copiii ar putea avea cretinism. Tiroidita lui Hashimoto este un alt simptom de manifestare al paresteziei. In afara de furnicaturi, multe alte simptome pot aparea in cazul in care functia tiroidei e scazuta. Unele semne care ar putea aparea in stadiul incipient al bolii includ oboseala, dureri de articulatii, deteriorarea si caderea parului si cresterea in greutate. Desigur, o multime de alte probleme medicale pot provoca aceste simptome, asadar nu sunt puncte inerente ale acestei boli.

Hipoglicemia poate provoca, de asemenea, acest tip de furnicaturi. In cazul acestei afectiuni cantitatea de zahar sau glucoza din sangele pacientului este deficitara. Hipoglicemia apare adesea la pacientii cu diabet zaharat, insa si in alte situatii. De obicei, insulina si anumite medicamente luate de catre diabetici conduc la scaderea nivelului de zahar din sange. Diferite simptome pot aparea in aceste conditii. De exemplu, pot aparea tremuraturi sau anxietate.

De asemenea, pot aparea palpitatii ale inimii, iar pacientul poate prezenta un ritm cardiac crescut. Oboseala, confuzia si greata sunt doar cateva dintre alte simptome posibile. De obicei, este posibila tratarea acestor cazuri severe, insa cu toate acestea au existat cazuri de deces, precum si leziuni permanente ale creierului, in general in cazul starii de inconstienta netratata pentru o lunga perioada de timp.

Scleroza multipla este o alta cauza posibila a paresteziei. Cunoscuta sub acronimul de MS, pentru aceasta boala nu se cunoaste inca tratament. Cu toate acestea, simptomele sale si alte aspecte ale tulburarii pot fi tratate in multe cazuri.

In cazul sclerozei multiple, invelisul de mielina al maduvei spinarii sau creierului sunt deteriorate. Impreuna cu senzatia de amorteala, multe alte simptome pot aparea la persoana cu aceasta boala. Unul dintre acestea este imposibilitatea de a coordona muschii in miscarile voluntare, afectiune cunoscuta sub denumirea de ataxie.