Cauzele melenei (hemoragiei digestive)

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari21409

Voteaza & Distribuie

Descriere



scaun cu sange


melena (scaun cu sange)



Cauzele melenei pot fi usoare, tratabile dar se poate ajunge la sangerari severe la nivelul tractului gastro-intestinal superior. Unele dintre posibilele cauze ale melenei sunt ulcerul peptic, gastrite, varice esofagiene, tumori gastro-intestinale, boli sangvine si reactii adverse medicamentoase, printre altele.



Melena este o conditie medicala legata de un scaun negru (scaun cu sange). Sangele in scaun si fecalele de culoare neagra nu sunt conditii neobisnuite pentru nimeni. In timp ce sangele deschis la culoare din scaun este cauzat de o hemoragie la nivelul portiunii anale, colonului si rectului, scaunul inchis la culoare apare din cauza hemoragiei in tractul gastro-intestinal superior. Intelegerea conditiei de melena si cauzele care stau la baza acesteia sunt de o importanta capitala pentru oamenii care se confrunta cu scaune de culoare neagra ocazional sau frecvent.


Care sunt cauzele melenei?

Experti medicali sunt de parere ca culoarea, dimensiunea, textura, mirosul si consistenta fecalelor determina daca un individ este sanatos sau nu. Avand in vedere acest lucru, este evident ca exista ceva in neregula in organism daca persoana are un tranzit intestinal anormal, fie in ceea ce priveste frecventa fie culoarea scaunului. Chiar si o sangerare usoara in intestin (aproximativ 50 ml de sange) poate duce la scaun de culoare intunecata care inseamna conditia de melena. In unele cazuri melena poate fi asociata cu mucus in scaun.



Cauzele exacte ale melenei sunt legate de o hemoragie din esofag, stomac si intestinul subtire. Astfel, in caz de melena, culoarea intunecata a fecalelor se datoreaza oxidarii fierului prezent in hemoglobina, iar sangele trece la nivelul tractului gastro-intestinal inferior. Sangele care ramane in tractul digestiv timp de 14 ore sau mai mult se oxideaza si devine de culoare neagra la momentul expulzarii in fecale.


Ulcer peptic hemoragic

Ulcerul peptic este una dintre cele mai comune cauze ale melenei. Daca ulcerul este factorul cauzator al scaunului negru, persoana poate manifesta alte semne ale ulceratiei, cum ar fi arsuri la stomac, tendinta frecventa de a vomita, regurgitare alimentare si gust neobisnuit in gura.


Gastrita

Un alt motiv pentru scaunul negru este gastrita sau inflamatia mucoasei stomacului. Persoanele care au obiceiul de a consuma excesiv alcool si alimente picante sunt mai expuse riscului inflamarii stomacului. De asemenea, gastrita legata de melena se manifesta la oameni care consuma steroizi pentru o perioada lunga de timp.


Sangerari nazale

Sangerarea la nivelul gurii sau sangerarile nazale sunt, de asemenea, cauze ale melenei. Ce se intampla in astfel de conditii este faptul ca sangele incepe sa curga cu sau fara stiinta persoanei in cauza, care apoi lesina in timpul defecatiei. La nou-nascuti, melena apare ca urmare a inghitirii de sange de la mama.


Anticoagulante

La unele persoane, melena este cauzata de efectele secundare ale medicamentelor anticoagulante. Cu toate acestea, nu toate persoanele care consuma astfel de medicamente vor manifesta aceasta problema. Pe scurt, supradozaj de anticoagulante sau medicamentatia prelungita a acestora creste riscul aparitiei melenei.


Varice esofagiene

Dupa cum sugereaza si numele, varicele esofagiene se refera la dilatarea vaselor de sange in peretele portiunii esofagiene. In anumite situatii, venele dilatate se pot sparge si pot provoca sangerare. In cele din urma, sangele eliberat este excretat intr-o stare oxidata in timpul miscarii intestinului.


Alte cauze posibile ale melenei

In cazul existentei unei tumori in esofag, perforarea stomacului si a intestinului subtire poate duce la sangerare si determina melena. In afara de cauzele enumerate mai sus, scaun negru poate fi asociat cu sindromul Mallory-Weiss, ciroza hepatica, tumori intestinale, giardiaza si boli de sange.



De multe ori, oamenii sunt alarmati cu semne false. Ca de exemplu, consuma prea multa budinca neagra, ciocolata, afine si alte alimente de culoare inchisa ce pot provoca colorarea in negru a scaunului. De asemenea, administrarea suplimentelor de fier in monoterapie sau in asociere cu alte medicamente este un motiv pentru melena asimptomatica. Asadar nu confundati inofensivele cauze ale scaunului negru cu conditia de melena.


Diagnosticarea si tratamentul melenei

Pentru a confirma daca sangele este cauza culorii inchise a scaunului, medicul poate efectua analize precum scaun, gastroscopie, colonoscopie si alte teste diagnostice. Daca pacientul e suspectat de tulburari gastro-intestinale superioare, medicul poate efectua o procedura de endoscopie gastro-intestinala. La unii pacienti, melena este insotita de un nivel scazut al tensiunii arteriale si anemie, iar la altii nu exista alte simptome in afara de fecalele negre.



Tratamentul melenei incepe cu identificarea cauzelor principale ale melenei. Un pacient este de asteptat sa coopereze pe deplin cu doctorul, oferind in acelasi timp istoricul medical, aportul de medicamente actuale, obiceiurile in stilul de viata (consum de alcool), precum si alte intrebari personale. Odata ce este identificata cauza principala a melenei va urma un tratament adecvat pentru pacient. Ca si in orice alta conditie de sanatate, diagnosticul precoce si tratamentul timpuriu sunt sfaturi cheie pentru a combate in mod eficient melena.