Catedrala Sfantul Vasile din Moscova

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstructii celebre
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6941

Voteaza & Distribuie

Descriere

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova a fost construita in timpul domniei lui Ivan cel Groaznic, pentru a comemora capturarea oraselor Astrahan si Kazan. Aceasta a fost reprezentativa pentru centrul geometric al orasului inca din secolul al 14-lea. Pana in 1600 cand The Ivan Great Bell Tower a fost finalizat, catedrala Sfantul Vasile a fost considerata a fi cea mai inalta cladire din Moscova.



Catedrala Sfantul Vasile din Moscova


Catedrala Sfantul Vasile din Moscova



Cunoscuta ca "Biserica Sfintei Treimi" sau "Catedrala Sfintei Treimi", cladirea initiala a fost formata din 8 biserici aranjate in jurul celei de-a noua. In 1588 a fost ridicata a zecea biserica in scopul de a venera un sfant local, numit Vasile. Deoarece a fost perceput mai tarziu, adica in secolele 16 si 17, ca o imagine pamanteasca din Ierusalimul ceresc, Sf. Vasile a fost cunoscut si ca imaginea alegorica a Templului din Ierusalim. Cladirea a fost proiectata in forma de flacari de foc indreptate spre cer. Nu exista nicio alta cladire cu o astfel de arhitectura rusa, nicio alta cladire similara pe toata durata mileniului intregii traditii bizantine.



In timpul Uniunii Sovietice, catedrala a cazut prada ateismului. Astfel, a fost confiscata de la comunitatea ortodoxa rusa si a fost utilizata ca divizie a Muzeului de Istorie de stat incepand din 1928. Catedrala a fost in intregime secularizata mai tarziu, in 1929. In zilele noastre, acesta este inca proprietate a Federatiei Ruse, si a devenit parte din Patrimoniul UNESCO din 1990.



Biserica Sfanta Treime a marcat centrul celebrei "Piete Rosii" si a fost construita din acelasi tip de piatra alba ca si Kremlinul si catedralele lui Dmitri Donskoi. Pentru a sarbatori fiecare victorie a razboiului Ruso-Kazan, tarul Ivan al IV-lea a construit o biserica memoriala de lemn langa Biserica Sfanta Treime. Exista un raport schita in Cronica lui Nikon, care spune ca in toamna anului 1554, Ivan cel Groaznic a dat ordinul de a ridica o biserica de mijlocire de lemn in acelasi loc. Apoi, in 1555, Ivan a comandat constructia unui alte catedrale de piatra in locul Bisericii Sfantei Treimi, menita sa comemoreze campaniile sale de razboi. La acea vreme, era o inovatie uriasa a dedica o biserica unei victorii militare. Biserica a fost plasata in afara zidurilor Kremlinului, in scopul de a face o memoriu politic pentru favorizarea oamenilor de rand si indreptat impotriva boierilor.



Catedrala Sfantul Vasile din Moscova


interior Catedrala Sfantul Vasile, Moscova



Numele de "Piata Rosie" provine de la cuvantul rusesc "krasnaya", care inseamna atat "rosu" cat si "frumos". Acest cuvant a fost prima data folosit pentru desemnarea Catedralei Sf. Vasile, iar apoi numele s-a extins la intreaga piata. Moscova nu este singurul oras rusesc care detine o "Piata Rosie". Exista multe alte orase rusesti in care principalele piete sunt numite tot "Piete Rosii". Arhitectura cladirii precum si multitudinea de culori fac din aceasta catedrala un monument universal valoros si fara echivalent in intreaga lume.



Catedrala uimeste spectatorii prin culorile sale vii care stralucesc uimitor, in contrast cu vremurile grele prin care poporul rus a trecut de-a lungul istoriei. Acest proiect puternic de Est, reprezentat de Catedrala Sf. Vasile, reflecta atat localizarea intre Europa si Asia, cat si originile sale istorice.



Unii cercetatori sustin anumite speculatii conform carora Catedrala Sfantul Vasile din Moscova poate contine elemente ale moscheei Qolsärif. Aceste elemente includ o cupola centrala si opt minarete, care sunt atipice pentru arhitectura rusa in general. O posibila justificare pentru astfel de teorii poate fi dorinta lui Ivan de a-si sarbatori marea victorie asupra Kazanului. Moscheea a fost reconstruita in Kazan Kremlin incepand cu 1996. Cu toate acestea, aspectul sau este semnificativ mai modern. Moscheea a fost inaugurata in 24 iulie 2005. Acest eveniment a marcat o serie de festivitati dedicate Podului Kazan (Kazan Millennium).



Turnurile si cupolele catedralei Sf. Vasile din Moscova par a fi plasate la intamplare, haotic. Cu toate acestea, dispunerea lor are o anumita logica si un puternic simbolism. Catedrala este acoperita de opt cupole, care pot, de fapt, simboliza cele opt atacuri ale tarului asupra Imperiului Kazan. Patru dintre aceste cupole sunt octogonale si mari, iar celelalte patru sunt mai mici si patrate. In centrul lor exista un turn acoperit de o cupola mica de aur.