Casatoriile interreligioase

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5234

Voteaza & Distribuie

Descriere

Casatoriile interreligioase sau mixte sunt casatoriile realizate intre parteneri cu religii diferite. Unele religii interzic cu desavarsire casatoriile mixte, in vreme ce altele le permit, insa impun anumite restrictii. Spre exemplu, crestinismul sau iudaismul se opune casatoriei mixte, dar islamul o accepta, atata vreme cat barbatul de religie islamica se casatoreste cu o femeie non-islamica si nu invers.




Casatoria


Casatoria, greu acceptata daca partenerii au religii diferite




Casatoriile interreligioase in ochii religiilor

Casatoriile interreligioase sunt privite, in general, cu dezaprobare de catre religii. Randuiala promovata de biserica este ca adeptii unei confesiuni religioase sa se casatoreasca intre ei, nicidecum sa se casatoreasca cu parteneri de religie diferita. Aceasta forma de endogamie este, in anumite religii, acceptata, cu cateva amendamente.



Crestinismul

Abordarea crestinismului in privinta casatoriilor mixte este impartita. Exista biserici care le accepta, la fel cum altele le interzic. Ortodoxia este contra casatoriilor interconfesionale si interreligioase. Exista, totusi, niste exceptii de la regula, conform carora sunt tolerate casatoriile interreligioase, cu conditia ca slujbele religioase sa fie oficiate de catre un preot ortodox intr-o biserica ortodoxa, nu in afara ei.


Fiecare biserica ortodoxa locala decide daca accepta sau nu casatoriile mixte, in functie de situatia particulara a fiecarui cuplu. In orice caz, biserica ortodoxa cere ca parintii sa boteze copiii rezultati in urma casatoriei mixte in credinta ortodoxa.




Casatoria interreligioasa


Casatoria in crestinism




Biserica romano-catolica impune cuplurilor sa ceara permisiunea pentru casatoria interreligioasa. In cazul in care slujba religioasa este oficiata de un preot non-catolic, partenerul de religie catolica este excomunicat de catre biserica. Partenerul non-catolic nu este obligat sa se converteasca dupa casatorie, insa cel catolic trebuie sa asigire botezul si cresterea copiilor rezultati in urma casatoriei interreligioase in virtutea credintei catolice.


De-a lungul vremii, biserica catolica a descurajat, totusi, casatoriile interreligioase cu musulmani sau evrei, din cauza faptului ca botezarea si cresterea copiilor in spirit catolic este dificila, mai ales daca femeia este cea de religie catolica.



Iudaismul

Iudaismul nu a privit cu ochi buni casatoriile interreligioase inca de la inceput. S-a discutat mult pe marginea subiectului si, multa vreme, casatoriile dintre evrei si non-evrei au fost interzise iar cele deja oficiate, anulate. In 1844, o noua regula a fost instituita, regula conform careia evreii se puteau casatori cu adeptii altor religii monoteiste, atat vreme cat copiii rezultati in urma casatoriei respective sa fie crescuti in spiritul iudaic.




Casatoria interreligioasa


Casatoria interreligioasa, permisa totusi de iudaism




Exista totusi diverse abordari ale probleme in cadrul aceleiasi religii. De exemplu, iudaismul ortodox nu accepta sub nicio forma casatoriile mixte, in vreme ce iudaismul conservator le aproba, ba chiar incurajeaza atragerea non-evreilor in familiile iudaice, in speranta ca acestia se vor converti intr-un final la religia iudaica.


Islamul

Islamul permite casatoria barbatilor musulmani cu femeile de alta religie. Femeile musulmane, insa, nu se pot casatori cu barbati non-musulmani. In cazul in care o femeie si un barbat de alta religie decat islamul se casatoresc si, intre timp, femeia se converteste la islam, casatoria este suspendata pana cand sotul se va converti si el la islam. Intre timp, daca doreste, femeia il poate parasi pe sotul ei non-musulman si se poate casatori cu alt barbat de religie islamica.




Casatoria interreligioasa


Casatoria interreligioasa, acceptata de catre islam numai in cazul barbatilor musulmani




Hinduismul

Hiduismul promoveaza ideea ca perceptia lui Dumnezeu este unica si personala si lasa individul sa-si aleaga singur drumul de urmat. Cu toate acestea, casatoriile interreligioase sunt un fapt rar intalnit in India, mai ales in zonele rurale. Cel mai greu cantareste presiunea exercitata de parinti si de comunitatea locala asupra partenerilor in luarea deciziei de a merge mai departe cu o casatorie interreligioasa.




Casatoria interreligioasa


Casatoria interreligioasa este rar intalnita in comunitatile hinduse




In multe dintre cazuri, casatoria mixta a dus la revolte in cadrul comunitatii, in special in cazul casatoriei dintre un partener de religie hindusa si un musulman. Din cauza presiunilor exercitate de parinti, rude, prieteni, comunitate in general si din teama de a rupe legaturile stranse cu acestia, adeptii hinduismului aleg sa se casatoreasca in cadrul aceleiasi caste sau religii.


In orasele mari, dezvoltate, cazurile de casatorii interreligioase sunt mai des intalnite, insa aceeasi presiune sociala intalnita in zonele rurale actioneaza si acolo, descurajand in mare masura casatoriile interreligioase.