Carti pe Internet

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2592

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mult mai usor apasam azi un buton ce ne aduce in fata o lume noua ce abunda de informatii decat sa deschidem carti dupa carti, sa rasfoim printre filele vechi si sa ne aplecam ochii printre randuri.


Cate un click, cate un zoom, search si gata. Informatia a ajuns unde trebuie. Sunt tot mai multe site-uri sau bloguri care au invatat sa tasteze cuvintele si unele paragrafe ingrosat. Afli automat unde sa iti arunci ochii si ai cules direct informatia.





Lecturi online pe tren


Lecturi online pe tren



Frunzarim, citim in zig-zag, ne dam ochii peste cap cand vedem italice ori ghilimele si zambim in fata textelor mari, colorate, imaginilor, graficelor, dar cel mai bine ne simtim cand informatia ni se transmite prin intermediul mijloacelor video.


Cam asa s-a intamplat si cu cartea care a devenit carte citita, cam asa a fost si cu cei ce s-au indragostit de radio si tv in defavoarea ziarelor. Tot ce se misca si vorbeste ajuta mai mult si mai rapid decat ceva ce trebuie citit.


Lumea a uitat mirosu vechi de carte, acela care iti inunda narile cand calci pragul vreunei biblioteci. Acestea, incaperile antice pline de carti s-au ales cu marete baze de date. Mai sunt oameni care merg prin biblioteci, caci cercetare inca se face, iar unele documente n-au apucat sa fie scanate. Asa reusesc sa gaseasca mai repede numarului vreunui raft si informatia de la o anumita pagina.





lectura traditionala


lectura traditionala



Rafturile bibliotecii din sufragerie raman fara cartile copilariei ori adolescentei, le iau locul figurine de la artizanate, diverse daruri si cd-uri. Pana si ramele foto de pus in vitrine au deveni digitale.


Unii au scuza ca isi leaga statul la calculator si socializarea online cu job-ul, mediul in care lucreaza. Nu e o scuza tocmai rea, insa vine precum o consecinta a vremurilor in care traim.


Este drept ca multe optiuni nu mai sunt. Nu te poti ascunde undeva cu ziarul ori cu o carte, cand tu trebuie sa stai in fata calculatorului si sa muncesti. Unde mai pui ca in timpul asta ai posibilitatea sa citesti si stirile ori sa comunici cu lumea.


Daca deschidem o carte, citim cateva randuri, daca deschidem laptop-ul ori chiar un telefon, putem face mult mai multe. De asemenea, daca deschidem televizorul suntem scarbiti, daca iesim pe strada ne lovim de o alta lume, inca una cu miros, plina de viata, cea pe care o stim cel mai bine si deocamdata, lumea reala.


Diferenta dintre cartea conectata la cunostinte, delectare si relaxare si laptopul conectat la informatie, la Internet, tine doar de modul in care aceste doua unelte ne pot captiva, iar aici sensul cuvantului "a captiva" zboara de la "a fermeca" la "a tine captiv".