Carnavalul de la Venetia 2010 in poze

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8047

Voteaza & Distribuie

Descriere

Carnavalul de la Venetia este un festival anual, care are loc la Venetia, in Italia, incepe cu doua saptamani inainte de Miercurea Cenusie si se termina odata cu Mardi Gras (cu o zi inainte de Miercurea Cenusie).

Cu toate ca, probabil, a avut radacini mult mai timpurii, Carnavalul de la Venetia se presupune ca a fost prima oara inregistrat in 1296, cand Senatul Republicii a emis un edict prin care declara ziua de dinaintea Postului Mare drept zi de sarbatoare. Pe de o parte, a fost un festival oficial, cea mai mare parte din el fiind pus in scena in Piazza San Marco, in Piazzetta, in curtea Palatului Ducal sau in Bacino de San Marco. Aceste evenimente, mai ales in timpul si dupa secolul al XVI-lea, sarbatoreau miturile fondatoare si guvernatoare ale statului - linistea lui, durabilitatea, prosperitatea, echitatea si pietatea. Unele dintre aceste festivitati au fost violente - boi si porci erau lasati liberi prin curtea Palatului, apoi macelariti - dar ele inca mai transmiteau ideea primordiala a unitatii civice. Pe de alta parte, o mare parte din energia populara din timpul carnavalului a fost indreptata spre rivalitatile dintre grupuri, intre parohiile mari sau intre factiunile geografice care au divizat orasul. Acestea puteau fi extrem de violente cateodata, deoarece implicau lupte cu tauri si alergarea boilor sau a porcilor pe strazi.

Pana in secolul al XVII-lea, Carnavalul de la Venetia, ca si cel de la Roma, a devenit un punct de atractie pentru turistii din Europa de Nord - mai ales asa-numitii Marii Turisti: tineri aristocrati, care petreceau un an sau mai mult vizitand atractiile culturale ale Italiei. Intre anii 1600 - 1840 acesti vizitatori au scris mii de randuride despre vizitele lor in Italia, si multi au amintit de Carnavalul de la Venetia. Unele ghiduri turistice ale secolului al XVII-lea sustineau ca mai mult de 30.000 de vizitatori ajung in oras in timpul saptamanii de dinainte de Miercurea Cenusire impreuna cu aproximativ 10.000 de prostituate. Citind printre randuri, se pare ca Marii Turisti veneau la Carnavalul de la Venetia pentru a se costuma, pentru a merge la opera, pentru a juca jocuri de noroc si pentru a frecventa prostituatele. Pana la jumatatea secolului al XVIII contributia acestor turistila economia venetiana era atat de mare incat Senatul si al Consiliul nu si-ar mai fi putut permite sa interzica sau sa restrictioneze aceste festivitati, fara riscul de a da faliment.

Prin 1981, sau cel tarziu in 1983-84, Carnavalul de la Venetia a suferit destule schimbari, orasul si cetatenii lui jucand un rol din ce in ce mai pasiv pentru zecile, apoo sutele de mii de turisti care au aparut tot mai multi in fiecare an. Pana la sfarsitul anilor 1990 si inceputul anilor 2000, numarul turistilor a devenit de-a dreptul inspaimantator - aproximativ 800.000 pentru intreg sezonul din 2002 si aproape un milion in 2004. Populatia Venetiei a scazut, intre timp, la aproape 60.000 de locuitori. S-a estimat ca 30.000 de vizitatori vin in oras intr-o singura zi si ei sunt suficienti pentru a crea blocaje de trafic pietonal, iar in sambata si duminica urmatoare Mardi Gras-ului, in mod regulat vin peste 120.000 de turisti. Incepand cu anul 2006, numarul de vizitatori a scazut si exista semne ca atractia evenimentului a inceput sa paleasca.