Carlos Slim Helu, cel mai bogat om din lume: o biografie de exceptie

Detalii

Categorii
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4604

Voteaza & Distribuie

Descriere

Potrivit clasamentului alcatuit de magazinul Forbes, Carlos Slim Helu este cel mai bogat om din lume. Am incercat sa aflam cum a devenit magnatul mexican de 73 de ani detinatorul unei averi incredibile, de 70 de miliarde de dolari - echivalentul a circa 230 de miliarde de lei (RON). Vreti suma in lei vechi? Iata: 2.300.000.000.000.000!


Nu norocul i-a adus averea

Carlos Slim Helu (nascut in 28 ianuarie 1940) a muncit mult si si-a folosit cu succes inteligenta si simtul extraordinar pentru afaceri pentru a aduna aceasta avere uriasa. Dar ii poate multumi si tatalui sau, de la care a invatat principiile in afaceri si importanta familiei. Cei care il cunosc spun ca miliardarul nu iese din tiparele unui om obisnuit: in timpul sau liber participa la evenimente caritabile, facand donatii consistente, iar ca hobby, colectioneaza lucrari de arta si are un principiu sanatos - spune ca un om de afaceri nu poate trai doar pentru business, cand viata ofera atatea lucruri interesante, care se pot invata, simti si trai.




carlos slim


Carlos Slim a muncit pentru averea sa




Carlos Slim Helu - un adevarat geniu

Desi nu banii reprezinta principalul sau scop in viata - sau tocmai de aceea? - Carlos Slim este un businessman genial: ajunge sa-si arunce doar privirea peste o firma aflata in pragul falimentului, si gaseste imediat modalitatea prin care s-o scoata din impas si s-o faca rentabila. Avea doar 26 de ani cand a pus pe picioare un intreg imperiu de intreprinderi, care valora peste 40 milioane de dolari, iar la inceputul anilor 1980, cand guvernul mexican a anuntat recesiune in tara, iar investitorii straini au inceput sa-si vanda afacerile pe nimic, Carlos Slim le-a cumparat pe rand, vanazandu-le ulterior la un suprapret de neimaginat.


Cei mai multi bani i-au adus afacerile in domeniul telecomunicatiilor. A cumparat si a reformat societatea de stat de telefonie mobila, aflata in pragul falimentului, si a facut-o cel mai mare operator de telefonie mobila din Mexic. De-a lungul timpului, si-a investit banii in cele mai diferite domenii: a cumparat si fabrici de imbuteliere, concerne industriale, ziare, reviste, posturi de televiziune. Afacerile lui Slim aduc 10% la PIB-ul anual al Mexicului, deci nu e de mirare ca multi compatrioti de-ai sai il numesc - simplu - hot!


La 12 ani, cumpara actiuni bancare din banii de buzunar

Tatal lui Carlos Slim Helu a emigrat din Liban in Mexic in anul 1902. In 1926, Khalil Salim Haddad Aglamaz (care-si schimbase intre timp numele in Julian Slim Haddad) s-a casatorit cu Linda Helu Atta, o tanara tot de origine libaneza, a carei familie a emigrat in Mexic la sfarsitul secolului XIX. Au deschis un magazin mixt, incercand sa intretina astfel familia cu 6 copii. Cu timpul, tatal lui a inceput sa achizitioneze proprietati prin preajma, introducandu-l si pe mezinul familiei - Carlos - in tainele afacerilor. Avea numai 13 ani cand si-a pierdut tatal, tragedia marcandu-l pentru toata viata. Invatase insa deja mult de la tatal sau: la 12 ani, toti banii de buzunar pe care-i economisese i-a cheltuit pe actiuni bancare. Iar averea mostenita a inmultit-o in timpul studentiei - este licentiat in inginerie, dar cativa ani a urmat si cursuri de matematica aplicata - il interesau cifrele peste masura!




carlos slim


Carlos Slim a pus bazele averii sale la doar 12 ani




Un adevarat model de familist

Modelul de familist mostenit de la tatal sau Slim l-a dus mai departe. In 1966 s-a insurat cu iubita lui, Soumaya Domit Gemayel, cu care a ramas impreuna pana in 1999, cand dragostea vietii sale a murit. Familia a ramas in continuare unita: din cei 6 copii, 3 se ocupa de imperiul financiar al familiei, iar in fiecare luni seara toata familia se reuneste pentru o cina devenita traditionala.


Carlos Slim nu are palate si iahturi. El adora artele, astrofizica, natura, istoria, sportul. Doneaza o gramada de bani in scopuri caritabile. Filantropistul este convins ca lucrurile de baza - cum sunt cultura, distractia, sportul, sanatatea, comunicatiile, hrana zilnica sau o locuinta deasupra capului - trebuie sa fie accesibile oricui, si nu se zgarceste deloc cand vine vorba de ajutorarea necajitilor.


Locuieste intr-un imobil cu 6 camere, in conditii de lux, dar nu-si cumpara case sau ambarcatiuni, ci obiecte de arta valoroase: pe peretii casei sale si in muzeul care poarta numele sotiei sale decedate sunt expuse lucrari apartinand unor artisti celebri precum Rodin, Michelangelo, Van Gogh sau Renoir.


Cu totii avem sansa de a ne lua soarta in propriile maini si sa ne construim viitorul, iar succesul nu inseamna neaparat banii sau firmele detinute, ci propria noastra viata, familia si prietenii - spune Carlos Slim Helu.