Caracteristicile unui eBook reader

Detalii

CategoriiIT
TaguriKindle
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5354

Voteaza & Distribuie

Descriere

Odata cu aparitia primului dispozitiv destinat lecturii, piata ebook reader-elor a cunoscut o dezvoltare fulminanta. Asadar, avand in vedere toate evolutiile recente in peisajul cititoarelor de eBook-uri n-ar strica un ghid de cumparare si o evidentiere a avantajelor pe care le are aceasta noua forma de lectura.

Tipul ecranului

Cand a aparut primul eReader, display-ul semana destul de mult cu cerneala virtuala? Dar, odata cu aparitia iPad-ului Apple care facilita si citirea documentelor in format digital, si display-ul a avut de suferit. Asadar, cand vreti sa va cumparati un eBook reader, ganditi-va daca vreti sa cititi carti pe un ecran LCD sau preferati aspectul asemanator cu hartia si cu cerneala virtuala. Fiecare dintre ele are si avantaje si dezavantaje. Cerneala virtuala nu oboseste ochii la fel ca un ecran LCD si, in plus, prelungeste durata de viata a bateriei. Pe de alta parte, un ecran LCD color vine de obicei cu capabilitati touchscreen. Apoi, exista cititoare hibride care ofera atat un display de hartie electronica, cat si un LCD touchscreen. In cazul celor care imita hartia, comparati ecranele deoarece unele au un contrast mai bun decat celelalte. Culoarea „hartiei" poate avea mai multe niveluri de alb sau gri.

Marimea si greutatea

Marimea conteaza. Mai ales atunci cand luati in considerare portabilitatea eReader-ului dvs. Din fericire, exista tot felul de optiuni cand vine vorba de dimensiune. Exista readere de buzunar (Sony Reader Pocket), usoare, al caror ecran e suficient de mare pentru o lectura confortabila. Apoi, cele medii, cum ar fi Amazon Kindle, Barnes & Noble Nook, Spring Design Alex, Sony Reader Touch si Reader Pocket, urmate de dispozitive uriase, cum ar fi Kindle DX si iPad Apple, care au ecrane de aproximativ 10 inci si pe care nu le veti putea indesa intr-un buzunar. Dar sunt foarte bune, daca puneti accentul pe un ecran cu o suprafata mai mare.

Interfata

Controlul pe eBook readere se face fie cu ajutorul butoanelor, fie prin touchscreen sau printr-o combinatie a celor doua. Butoanele necesita mai putina energie si sunt mai precise, dar pot fi mai greu de folosit. Touchscreenul este mai intuitiv, dar poate fi incet, predispus la murdarie si consuma mai multa baterie.

Durata de viata a bateriei

In functie de locul in care aveti de gand sa cititi, acasa sau pe strada, viata bateriei este un considerent important. Ebook readerele simple, fara tot felul de aplicatii si caracteristici, au de obicei o viata lunga a bateriei, masurata in „intoarceri de pagina". De exemplu Sony’s Reader Pocket suporta 7500 de intoarceri de pagina, in timp ce Kobo se mandreste cu pana la 8.000. Bateriile dispozitivelor cu Wi-Fi si navigare pe Internet, pe de alta parte, au o viata mai scurta.

Caracteristicile

Va doriti un eReader doar pentru a citi carti in format electronic sau un aparat care sa faca mult mai mult? Unele dispozitive sunt destinate exclusiv lecturii si sar peste caracteristicile suplimentare, inclusiv peste redarea audio. Altele, mai sofisticate, ofera posibilitarea de a asculta muzica, de a naviga pe Internet, si au , de asemenea, o interfata touchscreen. Altele suporta si redarea video si posibilitatea de a descarca aplicatii pentru Android. In varful piramidei se afla iPad-ul, care este aproape ca un mini-computer.

Formatele

Veti dori, de asemenea, sa verificati ce formate suporta un eBook reader. Printre cele mai populare formate de fisiere se numara EPUB, PDF, TXT si HTML. Cu cat suporta mai multe, cu atat mai bine. De asemenea, verificati daca dispozitivul suporta diverse formate sau doar al unui proprietar. Un format mai deschis, cum ar fi EPUB, inseamna ca puteti muta eBook-uri de pe un dispozitiv pe altul. Spre deosebire de acesta, formatul AZW al Amazonulu poate fi rulat doar pe dispozitivele Kindle.

Capacitatea

Aceasta determina cata informati poate fi stocata pe aparatul dvs. Cu cat e mai mare memoria, cu atat puteti stoca mai multe eBook-uri si mai multe fisiere. Capacitatea mare este deosebit de importanta pentru eReaderele multimedia care redau muzica, imagine si alte aplicatii. In afara de memoria interna, unele dispozitive au un slot pentru un un card de memorie, care va permite sa mariti spatiul pana la 32GB.

Accesul la magazine de carti

In functie de dispozitivul pe care il aveti, puteti avea acces direct la anumite magazine de carte electronica, ceea ce inseamna un confort suplimentar, o selectie mai vasta si capacitatea de a obtine cu usurinta cele mai noi si cele mai bine vandute carti. Kindle are, de exemplu, acces direct la libraria online Amazon, in timp ce Nook si Kobo au acces la Barnes & Noble si respectiv Borders. Dispozitivele care nu au acces direct la depozite de carti in format electronic pot totusi afisa eBookuri compatibile dar vor trebui descarcate de pe un PC. O alta optiune sunt si sursele gratuite.

Pretul

La urma urmei, acest factor poate fi cel mai important atunci cand va decideti sa va cumparati un cititor de carti in format electronic. Portofelul este cel care dicteaza ce puteti sau nu va puteti permite.