Cancerul de san intre mit si realitate

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6354

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cancerul de san ocupa pozitia fruntasa in randul celor mai grave boli ale femeilor moderne. Exista la ora actuala o serie de mituri nefondate:

1. Mit: Doar femeile care au in familie cazuri de cancer mamar prezinta riscul de imbolnavire

Realitate: Statistice arata ca 70% din femeile cu cancer mamar nu au in familie cazuri similare. Intr-adevar riscul declansarii bolii creste in cazul existentei unei rude de gradul 1 care are sau a avut cancer la san.

2. Mit: Sutienele de tip push-up favorizeaza aparitia cancerului la san

Realitate: Specialistii afirma ca aceste afirmatii nu au nici un fundament. Chiar daca mitul urban sustine ca sutienul push-up si sistemul de sarme afecteaza sistemul limfatic din san, facilitand acumularea toxinelor, specialistii dezaproba orice legatura intre cancer si stilul vestimentar abordat.

3. Mit: Nodulii sunt in marea majoritate cancerigeni

Realitate: 80% din nodulii din sani sunt benigni, chisturi sau alte necancerigene. Medicii promoveaza prevenirea si tratarea in faza incipienta a cancerului. Structura unui nodul se poate depista cu ajutorul unei mamograme, analize cu ultrasunete sau unei biopsii.

4. Mit: Expunerea tumorii la aer pe durata operatiei duce la extinderea cancerului

Realitate: Operatia nu are nici o legatura cu aparitia sau reaparitia cancerului. In ciuda acestui fapt unele studii pe animale au aratat ca eliminarea unei tumori primare poate declansa dezvoltarea cancerului metastatic. Dar aceste studii nu au fost demonstrate pentru oameni.

5. Mit: Implantul cu silicon creste riscul aparitiei cancerului mamar

Realitate: Studiile doboara acest mit. Intr-adevar mamografiile standard nu dau rezultate complete pentru femei care opteaza la implantul cu silicon, fiind necesara o analiza amanuntita cu raze X pentru a examinarea tesutului sanilor.

6. Mit: Femeile prezinta un risc de 1 la 8 de a dezvolta cancerul mamar

Realitate: Riscul declansarii bolii creste odata cu inaintarea in varsta. Astfel, riscul unei femei de a fi diagnosticata cu cancer mamar e de 1 la 233 cand are 30 de ani si ajunge la 1 din 8 cand implineste 85 de ani.

7. Mit: Antiperspirantul favorizeaza aparitia cancerului la san

Realitate: Zvonul a pornit de la un studiu in care s-au descoperit urme de paraben intr-o mostra de tesut cancerigen, insa nu s-a stabilit nicio legatura intre prezenta parabenului si cancer si nici nu s-a identificat sursa parabenului din tumoare.

8. Mit: Femeile cu sanii mici sunt mai putin expuse dezvoltarii cancerului de san

Realitate: Marimea sanilor si riscul cancerului mamar nu au nimic in comun. Indiferent de marimea bustului, toate femeile trebuie sa-si ia masurile de prevenire necesare.

9. Mit: Semnele existentei cancerului sunt nodulii

Realitate: Nodulul nu e singurul simptom al cancerului de san, ba chiar acesta poate sa nici nu existe (cazul cancerului mamar inflamator – IBC). Pot aparea semne precum umflaturi, iritatia pielii, aparitia alunitelor, dureri de san si sfarcuri, retragerea sfarcurilor in san, roseata, ingrosarea pielii sau diferente semnificative de marime intre cei doi sani. Chiar daca pacienta nu a prezentat niciun simptom, cancerul poate fi detectat cu ajutorul monogramei.

10. Mit: Cancerul mamar poate aparea chiar si dupa o mastectomie

Realitate: E posibil ca dupa extirparea glandei mamare sa apara cancerul in zona cicatricei sau datorita extinderii tumorii initiale. Insa o mastectomie scade riscul declansarii cancerului cu 90%.