Caderea parului

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3500

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ciclul normal al cresterii parului dureaza 2-3 ani. Fiecare fir de par creste cu aproximativ 1cm pe luna in aceasta perioada. Aproximativ 90% din parul de pe cap creste la un moment dat, timp in care restul de 10% este in faza de stagnare. Dupa 3-4 luni, parul aflat in starea de stagnare cade si alte fire de par nou incep sa creasca la loc.

Este normal ca in fiecare zi sa pierdem fire de par ca parte a acestui ciclu. Unii oameni insa pierd mult mai mult par decat este normal. Pierderea parului poate afecta barbati, femei si chiar copii.

Exista cativa factori ce influenteaza caderea parului. De exemplu, dupa 3-4 luni in urma unei boli sau a unei operatii importante, se poate sa pierdeti cantitati mari de par. Caderea parului poate fi cauzata de stresul unei boli si poate fi temporara.

Problemele hormonale pot fi cauza caderii parului. Daca glanda tiroida este hiperactiva sau hipoactiva, poate duce la caderea parului. Aceasta problema poate fi rezolvata prin tratarea problemei tiroidei. Un dezechilibru al hormonilor feminini sau masculini, cunoscuti ca si androgeni si estrogeni, poate cauza pierderea parului. Rezolvand acest dezechilibru se poate opri caderea.

Multe femei pot observa ca dupa nastere, incepe sa le cada parul. Aceasta pierdere este de asemenea legata de hormoni. In timpul sarcinii, cantitati mari de hormoni opresc caderea parului. Cand acestia se intorc in starea de dinainte de sarcina, parul oprit din cadere se intoarce la ciclul normal de crestere si incepe sa cada din nou.

Exista medicamente ce pot cauza caderi de par. Aceasta cadere de par se intensifica atunci cand nu mai luati acel medicament. Aceste medicamente pot fi: anticoagulanti, medicamente pentru guta, probleme cu circulatia sangelui sau probleme cu inima, vitamina A (luata in cantitati mari), anticonceptionaale sau antidepresive. Unele infectii pot cauza caderea parului. Ciupercile de pe scalp pot cauza caderea parului la copii.

Diabetul si lupus cauzeaza de asemenea caderea parului si poate reprezenta un semn al bolii, de aceea este important sa se gaseasca sursa problemei pentru a fi tratata.