Borderline

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina, sanatate
Ultima actualizareSambata 18 martie 2023
Vizualizari2922

Voteaza & Distribuie

Descriere

Originile si cauzele posibile ale tulburarii de personalitate borderline

Cauza tulburarii de personalitate borderline este inca neclara. Cercetarile arata ca dezechilibrele chimice din creier si alti factori biologici, cum ar fi ereditatea, au de a face cu aparitia bolii. Traume din copilarie, cum ar fi abuzul si neglijarea, sunt, de asemenea, citate ca posibile cauze. Persoanele cu tulburari de personalitate folosesc adesea „mecanisme de aparare" sau strategii de adaptare, care sa le permita sa nege asumarea responsabilitatii pentru sentimentele si actiunile lor.

Unul dintre aceste mecaniseme de aparare se numeste „divizare" si inseamna a-i pune pe unii oameni pe un piedestal in timp ce ii devalorizeaza pe altii. Un altul se numeste „identificarea proiectiva", adica negarea sentimentelor cuiva, atribuirea lor altcuiva si apoi comportarea intr-un mod care determina o alta persoana sa raspunda cu aceeasim moneda. De exemplu, atunci cand ostilitatetea persoanei care sufera de Borderline ii este intoarsa, ei pot gandi si / sau actiona ca si cum aceasta nu este ostilitatea lor.

Simptomele tulburarii de personalitate borderline

Pot fi rezumate la instabilitatea starii de spirit, a gandirii, a comportamentului, in relatii personale si in imaginea de sine. Persoanele care sufera de borderline:

* cer atentie constanta si au cererinte nerezonabile
* evita sa ramana singure facand o criza sau dramatizand o problema
* afiseaza un comportament provocator
* manca sau beau in nestire
* ameninta sau incerca sa se sinucida
* se ard sau sa se taie singuri
* au schimbari de dispozitie, perioade scurte de depresie severa sau anxietate, sau furie intensa pentru ceva minor
* se angajeaza intr-un comportament auto-distructiv cum ar fi sofatul nechibzuit sau abuzul de alcool si alte droguri
* spun ca se plictisesc, viata lor e goala si nu stiu cine sunt
* au iluzii si aluneca temporar intr-o psihoza.

Multe dintre simptomele tulburarii de personalitate borderline sunt similare cu cele gasite si in cazul altor tulburari, cum ar fi cele de anxietate, in schizofrenie si altele printre care:

* personalitate histrionica - auto-dramatizarea, auto-indulgenta, agitatia, vanitatea
* personalitate narcisista - intoleranta la critici, auto-importanta, lipsa de empatie, invidia, cerinta constanta de favoruri speciale
* personalitatea antisociala - nemilos, imprudent, impulsiv, iritabil, inselator, emotional si superficial.

Tulburare de personalitate borderline poate afecta pe oricine, dar este adesea diagnosticata la adolescenti si adulti tineri. Femeile par sa fie mai des afectate decat barbatii.

Tratament

Psihoterapia este aproape intotdeauna tratamentul ales, ajutand individul sa-si recunoasca si sa-si controleze comportamentul si modificarile dispozitiei si sa-si proceseze gandurile si sentimentele negative. Tulburarile de personalitate sunt metode de lunga durata de a face fata lumii, relatiilor si emotiilor, care de multe ori nu functioneaza. Prin urmare, persoanele cu borderline necesita, de obicei, tratament pe termen lung in ambulatoriu. Medicamentele pot fi folosite pentru a ajuta la stabilizarea schimbarilor bruste de dispozitie si al comportament impulsiv. Medicatia este totusi rareori eficienta fara terapie individuala si terapie de grup sau de familie.