Bomboanele Bucuria

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriCulinar, Republica Moldova
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14848

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cei care nu au auzit inca de faptul ca bucuria nu este numai o stare de spirit, ci si paradis pentru papilele gustative si cel mai dulce moment al zilei pentru multi copii si nu numai, poate sa afle acum ca aceste bunatati venite din Republica Moldova se gasesc si la noi si merita atentie.

De mai bine de jumatate de veac, la Chisinau exista o fabrica de dulciuri pe nume "Bucuria", unde se produc sute de feluri de bomboane gustoase.

Ciocolata Bucuria cu alune si lapte

Ciocolata Bucuria cu alune si lapte

Pentru unii, aduce putin a The Chocolate Factory, fabrica lui Charlie din povestile adunate in manualele de engleza sau filme. Si nu sunt putini cei care si-au format o fascinatie pentru aceasta marca.

De fiecare data cand ne vin prieteni de peste Prut, ne asteptam sa ne indulceasca putin ziua, sa ne bucure cu niste dulciuri mult dorite. Fie ca sunt cu prune, caise, nuci, miglade, alune, ciocolata sau jeleu, aceste bomboane ne aduc automat aminte de copilarie, perioada in care faceam felurite combinatii din dulciurile pe care le gustam la ocazii speciale.

Fabrica din Moldova a fost infiintata in anul 1946 in locul unde exista in trecut o garnizoana romaneasca. Apoi, dezvoltandu-se, s-a creat acolo un spatiu de vis, chiar de la intrarea in cele doua curti, vizitatorii fiind asteptati de un miros specific copilariei si, bineinteles, al bucuriei.

bomboane Bucuria

bomboane Bucuria

Este clar ca in special dincolo de granita, fabrica de ciocolata Bucuria este foarte importanta si apreciata. Inca se mai lucreaza dupa retete foarte vechi, iar secretul se gaseste in dragostea celor care muncesc acolo. Astfel, se ajunge ca fiecare bucatica sa devina, prin prepararea ei cu atentie si multa implicare, un fel de opera de arta.

Desi astazi se folosesc aparate foarte noi, automatizate, acestea nu altereaza nimic din delicatesele acestor produse, pentru ca oamenii muncesc cu aceasi grija si pasiune ca in trecut. Sunt oameni care lucreaza in aceasta fabrica de jumatate de secol si nu s-ar desparti nicio clipa de aromele de caramel, nuca si scortisoara. Sunt folosite mereu ingrediente naturale.

jeleuri Bucuria

jeleuri Bucuria

De asemenea se stie ca ciocolata contine fier, magneziu, potasiu, vitamine B1 si B2 si este un adevarat element de binefacere pentru organism. Totodata, mierea, laptele, arahidele, fructele si tot ce mai folosesc in prepararea bomboanelor, au diverse functii, pe langa cele pe care le savuram aproape numai din priviri.



Bucuria - premii si istorie {title}

Bomboanele de ciocolata "Bucuria" nu sunt laudate doar de papilele gustative si gurile infometate de dulciuri. Aceasta fabrica a fost apreciata atat la nivel national, cat si international, iar unele dintre premii sunt:

*1994: Bruxelles – Euro Market Award
*1998: Malta – Earth Market Award
*1998: SUA – Impex XIV – Diploma pentru cooperare in dezvoltarea comertului international si pentru calitatea inalta a produselor
*1999: Conventia Europeana – Diploma pentru Profesionalism Inalt in Contributia Majora pe plan international
*2001: Spania – Diploma pentru inalta performanta si profesionalism in crearea produselor de cofetarie
*2001: Ucraina, Kiev, „Sladosti" – Premiul pentru cele mai bune produse de cofetarie
*2007: Moldova, „Prodexpo" – Diploma de gradul I pentru „Forastero" si „Chisinaul de Seara" si Diploma de gradul II pentru „Do-Re-Mi"
*2008: Rusia, Moscova, „Prodexpo" – Premiul „Cel mai bun produs 2008" pentru „Forastero", „Gloria", „Chisinaul de Seara" si „Magie Plus"

Cum este la noi ciocolata cu rom sau eugenia, in Moldova, fabrica "Bucuria" a devenit brand de tara, iar in timp nu a fost daramata nici de comunism, nici de saracie sau alte crize. Dupa cum am amintit, in 1946 s-a nascut aceasta legenda, chiar in primul an dupa razboi, in conditii nu tocmai usoare.

Aceasta era atunci Fabrica de cofetarie nr. 1 din Chisinau. Cofetarii moldoveni au inceput sa se foloseasca de echipamentele aduse din Germania si sa produca primele kilograme de bomboane de ciocolata.

Bomboanele

Bomboanele "Clepsidra"

Evolutia fabricii se remarca in anul 1955, dupa ce a fost terminata reconstructia sectiei de bomboane a fabricii. Astfel, capacitatea acestei sectii ajungea la 7,5 tone pe zi. Modernizarea si extinderea fabricii nu s-a oprit atunci.

Abia in 1962 fabrica primeste numele de "Bucuria" din "Fabrica de cofetarie si macaroane", iar din 1977 au inceput experimentele si au aparut noi tipuri, mai putin traditionale, de bomboane de ciocolata.

biscuiti Bucuria

biscuiti Bucuria

Incepand cu anul 1986, fabrica a inceput sa fie recunoscuta si sa fie premiata peste tot. In acest an, interprinderea devenise foarte puternica si a ajuns lider in aceasta ramura. Pentru ca anii '90 au schimbat istoria tarii, s-a schimbat si povestea acestei fabrici. A crescut productia si s-au redus investitiile pentru dezvoltare.

Totusi, "Bucuria" a trecut atunci prin a patra etapa a dezvoltarii sale. A ajuns la un moment dat sa fie chiar in pragul prabusirii, insa conducerea si echipa sudata in tot acei ani, si-au unit fortele si au ajutat la pastrarea fabricii. Din 1994, fabrica ajunge sa fie o societate pe actiuni, conform statutului de SACP, iar in 1995, in componenta societatii "Bucuria", erau:

  • intreprinderea de cofetarie „Bucuria" din centrul Chisinaului (str. Columna 162); volumul anual de producere – 38,5 mii tone;
  • filiala din Chisinau a SPRO;
  • filiala din Criuleni cu o sectte de producere a tehnicii de constructte, sector de producere a drajeurilor, productiei de cofetarie. Volumul anual – 1,6 mii tone;

In zilele noastre, SA "Bucuria" reprezinta cea mai mare fabrica specializata in produsele de cofetarie, iar volumul de producere ajunge la 90% din volumul productiei de bomboane din Moldova.

dulciuri Bucuria

dulciuri Bucuria

Daca dulciurile copilariei noastre erau ciocolata cu rom, eugeniile, inghetata Polar, bonibon, ciocolatelele ambalate in staniol si cu desene cu personaje din scufita rosie, in Moldova si nu numai, produsele "Bucuria" erau peste tot. Astazi putem sa le achizitionam chiar si din supermarketurile noastre si putem astfel sa-i surprindem pe cei dragi cu un strop foarte dulce de bucurie.