Bisericile de lemn din Maramures

Detalii

CategoriiTurism
Taguribiserica, manastire, Maramures, Romania
Ultima actualizareLuni 11 ianuarie 2016
Vizualizari8116

Voteaza & Distribuie

Descriere

Patrimoniu unic, bisericile de lemn din Maramures inspira vizitatorii sa calatoreasca inapoi in timp, intr-un timp descris cu maiestrie in aceste asezari.

In Maramures se gasesc unele dintre cele mai interesante constructii religioase din lume. Bisericile de lemn maramuresene au castigat in timp un renume binemeritat atat intre experti si cat si pentru publicul mare din diferite tari din lume. Aceste biserici reprezinta, fara indoiala, una dintre culmile artei in domeniul de constructii de lemn din Europa.

Multe carti si semne vechi au fost pastrate in aceste biserici. De asemenea, batranii satului veneau in aceste locuri pentru a-si aduna gandurile si a lua decizii in vremuri tulburi. De asemenea, oamenii obisnuiau sa se casatoreasca in aceste biserici. Pe langa nunti, tot aici au avut loc si inmormantari si botezuri.

Bisericile de lemn au fost construite in mare parte pe locuri inalte, cu turnuri aparent exagerat de mari, prevazute cu o un turn unde a fost plasat si clopotul. In trecut, turnul a servit si ca punct de vizionare si in vremuri grele (atacuri, incendii), clopotul era batut pentru a avertiza comunitatile intr-un fel sau altul, astfel ca oamenii sa-si ia masurile necesare impotriva situatiilor respective.

Monumentele cele mai vechi si mai valoroase de acest gen sunt situate in Maramuresul istoric. Unele dintre aceste asezari dateaza din secolul al 14-lea, dar cele mai multe dintre ele au fost reconstruite in secolele 17 si 18. Materialele folosite, in general, pentru constructia acestor biserici sunt lemnele de stejar, gorun si rasinoase.

Cu toate acestea, se gasesc si mici catedrale post-renascentiste in alte parti din Maramures, cum ar fi Chioar, Codru si Lapus. Din aceasta cauza, intreaga zona administrativ-teritoriala a judetului Maramures poate fi privita ca o locatie majora pentru turismul religios. Potrivit lui Grigore Man, exista anumite caracteristici ale acestor biserici de lemn, cum ar fi: asezari monumentale (in Maramuresul istoric), turnuri spectaculoase si frumusetea incadrarii lor (in Chioar). In zona Codru, bisericile sunt mai mici, dar perfect proportionate, cu ornamente interioare extrem de precise. In Tara Lapusului, bisericile au coridoare deosebit de frumoase si pridvoare functionale.

Studii competente cu privire la aceste biserici puncteaza inovatiile si solutiile locale cu privire la impartirea spatiului: altar, naos si ante-templul plasat pe o axa est-vest, la care este atasat uneori un hol deschis, ca in cazul caselor de lemn de la sat. De asemenea, pot fi gasite elemente decorative si de pictura.

Bisericile de lemn din Maramures fac parte din grupul bisericilor de lemn din Transilvania si marii familii a bisericilor de lemn romanesti. Bisericile de lemn din Maramures alaturi de alte exemple din afara frontierelor actuale ale Romaniei formeaza un grup distinct.

Urmatoarele opt biserici de lemn din judetul Maramures au fost introduse in Patrimoniului Mondial UNESCO in decembrie 1999: biserica de lemn din Budesti Josani, biserica de lemn din Barsana, biserica de lemn din Desesti, biserica de lemn din Poienile Izei , biserica de lemn din Ieud Deal, biserica de lemn din Surdesti si biserica de lemn din Rogoz. Luate impreuna, aceste 8 biserici reprezinta un asnamblu de exemple remarcabile a diverselor arhitecturi din diferite regiuni si perioade.

biserica de lemn din Budesti Josani

biserica de lemn din Budesti Josani

biserica de lemn din Barsana

biserica de lemn din Barsana

biserica de lemn din Desesti

biserica de lemn din Desesti

biserica de lemn din Poienile Izei

biserica de lemn din Poienile Izei

Bisericile sunt inguste, dar inalte, cu turnuri subtiri si lungi in partea de vest a asezarii. Din aceste motive, ele sunt expresia unor particularitati locale a peisajului cultural din aceasta zona muntoasa din nordul Romaniei.

Bisericile de lemn din Budesti Josani, Desesti, Barsana, Poienile Izei si Ieud Deal se gasesc in Maramuresul istoric, cele din Surdesti si Plopis fac parte din vechea Tara a Chioarului, si biserica Sf. Arhangheli din Rogoz este situata in Tara Lapusului. Ele au o semnificatie speciala atat in Romania cat si peste hotare datorita tehnicii amestecului diferitelor tipuri de tavanuri de lemn si pietris, datorita motivelor ornamentale vizibile pe suprafata intrarilor si cadrelor sustinute de coloane inguste, care simbolizeaza plante, animale si elemente geometrice realizate prin sculptura si gravura.

biserica de lemn din Ieud Deal

biserica de lemn din Ieud Deal

biserica de lemn din Surdesti

biserica de lemn din Surdesti

biserica de lemn din Rogoz

biserica de lemn Sf. Arhangheli din Rogoz

Frumusetea bisericilor de lemn din Maramures pare sa ne reaminteasca de alte vremuri, atunci cand oamenii obisnuiau sa duca o viata mai simpla, mai aproape de natura si departe de agitatia, poluarea si viata orasului zgomotos. Mai ales in aceste zile, cand oamenii au tendinta de a construi biserici din ce in ce mai impresionante, care nu sunt doar costisitoare, ci par a fi, de asemenea, mai reci si mai putin primitoare. Ca sa nu mai mentionam faptul ca, din pacate, cele care sunt proiectate sa arate modern si aproape de vremurile actuale, par atat de des sa semene cu cele ce ofera credite bancare.