Biserica Baptista

Detalii

CategoriiReligie
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5897

Voteaza & Distribuie

Descriere

Biserica baptista a aparut ca miscare crestina in perioada Reformei, in Europa de Est. Aceasta reforma a fost initiata de catre Martin Luther in Germania si a fost continuata de mai multi reprezentanti, precum Jean Calvin. Biserica baptista s-a format la Amsterdam, in anul 1606, fiind la inceput o grupare de englezi condusi de John Smith. In Anglia, unul dintre ei a fondat prima Biserica Baptista in 1611, la Londra.


Amploare a capatat in secolul XIX, cand pastorul german Johann Oncken a contribuit la raspandirea acestei confesiuni in intreaga Europa. In Romania, aparitia bisericii baptiste este strans legata de sosirea la Bucuresti a unei familii germane, in anul 1856. Acestia au fondat prima biserica baptista din tara noastra. In Transilvania, biserica baptista a ajuns prin intermediul sasilor si maghiarilor din regiune si s-a raspandit treptat.




Membri ai Bisericii Baptiste


Membri ai Bisericii Baptiste




Romania este cunoscuta drept o tara ortodoxa, in care, desi se impletesc mai multe confesiuni, cea predominanta ramane cea amintita anterior. Religia ortodoxa, insa, nu ar trebui sa fie declarata nationala. S-a vorbit in repetate randuri de o libertate a religiei, asa cum suntem tentati sa cerem libertate pentru orice.


Si pentru ca nu mai suntem un popor asuprit si ar trebui sa fim deschisi noului, nu ar trebui data atata importanta numarului de religii, cat dorintelor oamenilor care le-au ales fara sa faca diferente intre ei si cei care au luat de la inceput alte decizii. Mereu vor fi oameni impotriva diverselor religii, caci in cadrul unor confesiuni se si cere sa fii contra pentru a demonstra ca esti devotat alegerii tale.


Sa discuti, asadar, despre drepturile baptistilor intr-o tara ca Romania, ar trebui sa fie un lucru absolut normal. Insa nu mereu a fost asa. Romania nu mai trebuie sa fie un stat cu o singura religie, caci democratia contemporana nu este asociata cu autoritatea asupra spiritelor oamenilor. Epoca totalitara a disparut deja de ceva vreme, dar mentalitatile oamenilor sunt inchise de aceste metehne eronate.





harta baptisti in tara noastra - recensamant 2002


harta baptisti in tara noastra - recensamant 2002



In fiecare loc de pe glob unde au ajuns reprezentatii confesiunii baptiste, acestia au incercat sa insufle o libertate de constiinta si un climat destul de democratic pentru a se putea trai in pace si liniste.


Sunt multe personalitati baptiste care au contribuit la formarea tipului de libertate specific Statelor Unite. Acest model ne este prezentat si noua de catre baptistii veniti si stabiliti in acest teritoriu. De asemenea, cativa dintre presedintii Americii au fost baptisti. De asemenea, in lume nu exista nicio tara baptista, pentru ca acestia s-au axat pe exprimarile individuale, fara a incerca sa monopolizeze prin confesiunea lor, chiar daca au atras foarte multi membri.





Biblia


Biblia



Dupa 1918, numarul baptistilor din tara noastra a inceput sa creasca, in 19922 erau 22.228 membri, iar in 1930 se numarau 60.562, numarul fiind in crestere de la an la an. S-a organizat o Uniune Baptista din Romania, care functioneaza dupa un statut proprii, prin intermediul caruia credinciosii isi sustin convingerile.


Baptistii considera ca Sfanta Scriptura reprezinta autoritatea suprema cand vine vorba de credinta si de spirit, cartea care ii indeamna pe crestini sa il asculte si sa-l iubeasca pe Isus Hristos. De asemenea, acestia afirma crezul crestin si considera ca sinoadele si dezbaterile teologice sunt importante. Asadar, in bisericile baptiste, concentrarea cade pe predicarea si citirea Sfintei Scripturi, care, impreuna cu rugaciunea, cantarile si inchinarea, ajuta crestinii sa duca o viata mai calma si sa se gandeasca cu mai mult curaj la mantuire.


Totodata, ca si la penticostali, si la baptisti se da o mare importanta botezului care se realizeaza tot in apa, prin primirea Domnului Isus in suflet. La fel, botezul nu se face la nastere precum la ortodocsi, ci cand este omul pregatit, de preferat, inainte de casatorie, fiind si tanar, dar si capabil de a lua o decizie foarte importanta.


Biserica baptista mai practica inca un ritual, Cina Domnului. Duminica, fiecare crestin care nu a pacatuit, este impartasit, primind vin si paine. Insa aceste randuieli specifice baptistilor nu sunt considerate taine, precum spun membrii bisericii ortodoxe. Tot ca la penticostali, ei numesc duminica zi de adunare, bineinteles, voluntara, a celor care l-au ales drept mantuitor personal pe Fiul Domnului.