Bigorexia ? obsesia opusa anorexiei

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriFitness
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8166

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bigorexia este o tulburare dismorfica a organismului, conform careia o persoana crede ca indiferent cat de mult isi exerseaza muschii, niciodata nu va fi suficient de musculoasa. Termenul medical pentru bigorexie este „dismorfie musculara", si reflecta faptul ca obiectul acestei obsesii sunt muschii. Oamenii o numesc, de asemenea, „anorexie inversa" sau „bigorexie", deoarece implica dorinta de crestere a muschilor cat mai mult posibil, in opozitie cu anorexia, care este o obsesie pentru cat mai putina masa musculara.

Majoritatea pacientilor care sufera de bigorexie sunt barbati. Acestia au un standard de frumusete al sexului masculin care pune un accent pe dezvoltarea cat mai mare a muschilor, dar si femeile pot suferi de aceasta afectiune. Ca si alte tulburari dismorfice ale organismului, bigorexia se naste dintr-o perceptie total opusa intre cum isi vede pacientul corpul si cum este el in realitate. Barbati cu muschii perfect cizelati se pot uita in oglinda si in loc de imaginea lor adevarata vad un trup scheletic si insuficient dezvoltat, dupa care se invinuiesc ca nu lucreaza indeajuns de mult.

Unul dintre simptomele cheie ale bigorexiei este un antrenament deosebit de intens si dificil care se concentreaza pe ridicarea greutatilor cu scopul de a castiga masa musculara. Pacientii se antreneaza cu orice pret, indurand durere si leziuni, neglijandu-si jobul si datoriile familiale , si facand o adevarata obsesie atunci cand nu sunt prezent in sala de sport. Persoanele cu dismorfie musculara tind sa fie foarte autoritare cu privire la dieta lor, deoarece vor sa-si cladeasca trupurile cat mai repede posibil si vor sa elimine orice urma de grasime; scopul lor este un corp foarte musculos, fara pic de grasime.

Verificarea constanta a imaginii in oglinda este, de asemenea, o trasatura comuna in dismorfia musculara, desi, in mod paradoxal, multi pacienti sunt foarte timizi. La fel ca si pacientii care sufera de anorexie, si bigorexicii isi vad trupurile imperfecte, si, prin urmare, nu doresc sa se expuna judecatii altora. Unii dintre ei folosesc medicamente pentru a stimula dezvoltarea musculara, si pot suferi tulburari de alimentatie (cum ar fi bulimia) in incercarea de a-si controla dieta. Multi lipsesc de la mese in familie sau cu prietenii, deoarece doresc sa aiba control total asupra a ceea ce mananca.

Tratamentul pentru bigorexie implica o cura psihologica pe termen lung. De obicei se recomanda consiliere si uneori chiar medicamente psihiatrice pentru a gestiona depresia, in special in primele faze ale tratamentului. Sprijinul prietenilor si membrilor familiei este, de asemenea, foarte important. Comunitatatea salilor de spor a inceput incet-incet sa recunoasca dismorfia musculara, si tot mai multe sali de sport au creat grupuri de sprijin si sisteme pentru a depista bigorexia in stadiile incipiente si pentru a sprijini persoanele in recuperare.