Benjamin Franklin si inventiile sale

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriInventii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12831

Voteaza & Distribuie

Descriere

Una dintre cele mai importante personalitati din istoria lumii, Benjamin Franklin a fost unul dintre renumitii inventatori ai lumii, iar descoperiri sale sunt utilizate chiar si astazi in versiuni modificate.



Unul dintre Parintii Fondatori ai Statelor Unite, politician, satirist, inventator, editor si autor, Benjamin Franklin a fost poet prin excelenta. Multe dintre inventiile lui Benjamin Franklin sunt astazi o parte importanta din viata noastra. Nascut pe 17 ianuarie 1706, Benjamin Franklin este autorul unei serii de inventii care sunt exemple de baza ale credintei lui Platon „necesitatea este mama tuturor inventiilor".




Benjamin Franklin


Benjamin Franklin



Chiar daca multi oameni au atribuit in mod eronat "inventia" de energie electrica lui Franklin, adevarul este ca tot ce a dovedit este ca fulgerul inseamna energie electrica. Incidentul celebru al zmeului este relatat in multe carti, desi multi teoreticieni cred ca experimentul e imposibil sa se fi intamplat. Experimentul in cauza implica multe pericole si ar fi putut fi fatal.



E posibil sa nu fi fost lansat zmeul in asteptarea unui fulger, dar in schimb zmeul poate fi folosit pentru a colecta incarcatura unui nor de furtuna. Experimentele lui Franklin privitoare la conductia de energie electrica au dus la una dintre inventiile sale cele mai faimoase.


Inventiile lui Benjamin Franklin
Lentilele bifocale

Benjamin Franklin a inventat ochelarii bifocali din necesitate. El a suferit atat de miopie si hipermetropie si in mod constant trebuia sa schimbe ochelarii pentru a putea vedea in situatiile corespunzatoare. Acest lucru l-a condus spre frustrare si inventarea ulterioara a ochelarilor bifocali, ina dintre inventiile lui Benjamin Franklin pe care milioane de oameni o folosesc zi cu zi. Franklin a inventat ochelarii bifocali prin taierea lentilelor a doua perechi de ochelari si folosirea a jumatate din fiecare tip de obiectiv intr-un singur cadru.


Paratrasnetul

Paratrasnetul a fost o inventie ce a rezultat in urma mai multor ani de experimente cu energie electricape care Franklin le-a efectuat. O tija iluminata este de fapt o tija de metal care poate fi montat pe partea de sus a unei cladiri, conectata la sol cu un fir electric. Aceasta tija ofera protectie impotriva cladirii iluminate. Pentru ca paratrasnetul sa functioneze, cablul conectat trebuie sa fie ingropat adanc in interiorul pamantului, astfel incat sa transfere incarcatura in pamant. Aceasta inventie scade posibilitatea declansarii incendiilor cladirilor provocate de fulgere.


Armonica de sticla

Una dintre inventiile de Benjamin Franklin foarte importante a fost armonica de sticla sau muzicuta. El a spus despre faimoasa armonica: "Dintre toate inventiile mele, armonica de sticla mi-a dat cea mai mare satisfactie personala". Crearea muzicutei in 1761 a fost un rezultat al inspiratiei de la Handel cantand Water Music pe pahare de vin. Designul sau original nu a avut nevoie de transformari, asa cum se regasesc astazi.


Soba Franklin

Soba Franklin este un exemplu al naturii altruiste a inventatorului, fiind una dintre cele mai faimoase inventii ale secolului 18. Benjamin Franklin a refuzat un brevet pentru design, deoarece a inventat soba pentru beneficiul oamenilor si nu pentru profit personal. Semineele care au fost utilizate in acea vreme erau extrem de ineficiente, deoarece produceau mai mult fum decat caldura si, de asemenea, expunea casa la incendii. Franklin a creat o soba care a avea un dispozitiv protector in fata si o gaura de aerisire in spate, care folosea mai putin lemn si genera mai multa caldura.


Contorul de parcurs

Contorul de parcurs este un dispozitiv care masoara distanta parcursa de un vehicul. Benjamin Franklin a inventat contorul simplu de parcurs pentru a masura distanta pe care o parcurgea in timp ce lucra ca General al Postei. Aceste verificari de distanta l-au ajutat sa descopere cele mai bune rute pe care le-ar putea urma in ideea de a minimiza distantele pe care trebuia sa le parcurga pentru a livra corespondentele.


Cateterul urinar

Cateterul urinar a fost inventat de catre Franklin pentru a-l ajuta pe fratele sau, John, care era bolnav. A fost o versiune mult mai putin rafinata fata de cateterele folosite astazi, dar a fost o inventie extrem de importanta si utila. Dispozitivul pe care Franklin l-a inventat a fost o modificare a cateterului european care era un tub subtire ce permitea trecerea fluidelor corpului.



O creatie importanta a lui Benjamin Franklin, care nu pot fi clasificata la inventii si nici la descoperiri, este cartografierea apelor curgatoare, pentru care a studiat viteza vantului, adancul marii, viteza si temperatura apei. Aceasta imagine a redus timpul de navigatie a transporturilor din America in Europa, ceea ce a redus timpul de expediere a multor livrari.



Nu se stie sigur daca teoria orei de vara a lui Franklin este sau nu corecta. In timp ce multi oameni ii acorda lui acest timp de economisire tehnica, acest lucru poate fi un rezultat dintr-un fragment satiric, in care sustine ca el a descoperit fenomenul conform caruia soarele straluceste la rasarit si asta deoarece toata lumea dormea dimineata si nu stia ca soarele nu incepe sa straluceasca doar la pranz. Aceasta piesa spirituala a condus, probabil, la opinia ca indelungata cercetare a lui Franklin in ce priveste teoria orei de vara care economisea timp.



Benjamin Franklin a fost, de asemenea, un cititor vorace, care, la batranete, pentru a putea sa ajunga la cartile de pe un raft mare, a inventat batul cu carlig. Aceasta a fost, probabil, unul din ultimele inventii ale lui Benjamin Franklin intr-o viata plina de descoperiri si creatii menite a servi umanitatii in general.