Balerine celebre

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari15869

Voteaza & Distribuie

Descriere

Balerinele si-au adaugat propriile amprente asupra acestei forme de dans, care taie respiratia si e prin natura sa extrem de gratios.

Baletul este un dans de interpretare, efectuat in tandem cu muzica clasica. Este extrem de tehnic si are propriul sau jargon. Necesita mult exercitiu si munca pentru a excela pe scena. Cele mai faimoase balerine si-au castigat renumele mondial si prin talent si gratie, dar si prin extrem de multa munca si dedicatie. Iata care sunt acestea:

Anna Pavlova

S-a nascut la 12 februarie 1881 in Sankt Petersburg, si fara indoiala, este una dintre cele mai populare balerine. Fiind artista principala a Baletului Imperial Rus, Pavlova este cunoscuta in special pentru rolul „Moartea lebedei". Impreuna cu compania sa, a fost prima balerina care a facut turul lumii! A fost distinsa cu premiul Premiere Danseuse in 1905, si in cele din urma cu prestigiosul Prima Ballerina in 1906, dupa o interpretare rasunatoare in Giselle. In ultimii anii, Anna Pavlova s-a mutat in Anglia si a avut o influenta profunda asupra baletului englez.

Anna Pavlova

Alicia Markova

Nascuta in 1910, se poate spune ca Alicia Markova a fost contemporana cu Pavlova. Markova a fost renumita ca fiind una dintre cele mai mari balerine a vremii sale. A fost cunoscuta sub numele de Dame Alicia Markova si este una dintre cele doua dansatoare britanice care a primit titlul de prima balerina assoluta. Nu e de mirare ca a fost una dintre cele mai bune din secolul 20. Dupa ce s-a retras de pe scena baletului profesionist, si-a impartasit talentul si invataturile minunatului ei dans cu elevii sai. A murit in 2004 in urma unui accident vascular cerebral.

Alicia Markova



Margot Fonteyn

O alta balerina britanica, nascuta in 1919, dupa ce a facut parte din baletul Vic Wells, datorita competentelor sale fenomenale si munca grea depusa, a devenit parte din baleturile Giselle, Odette-Odile si Aurora. A facut un cuplu de mare succes cu Robert Helpmann, apoi cu Somes Michael, iar Rudolf Nureyev i-a fost un partener lui Fonteyn in mai multe balete. Au existat speculatii cu privire la relatia lor de dincolo de dans. Si ea a fost premiata cu distinctia de prima balerina assoluta.

Margot Fonteyn

Beryl Grey

S-a nascut in 1927, si a urcat pe scena baletului mai tarziu decat Fonteyn. A intrat in baletul Sadler Wells in anul 1941, iar la 15 ani, in 1942, a dansat Lacul lebedelor in intregime. Dame a Imperiului Britanic in 1988, vice-presedinta a Academiei Regale de Dans din 1980, presedinta a Societatii Imperiale de Dans si director al Baletului Regal din Birmingham sunt titlurile din palmarestul ei. Grey a fost decorata cu Ordinul Imperiului Britanic datorita contributiei sale la baletul englez.

Beryl Grey

Alicia Alonso

Balerina cubaneza s-a nascut in 1920 si si-a format o nisa distincta in domeniul de balet, fiind foarte dramatica si tehnica pana la capat. Si-a cizelat abilitatile de dansatoare in Scoala Americana de balet, dupa care a plecat in Anglia. In 1940, a revenit la American Ballet Theater si a facut parte din el pana in anul 1960. A facut un cuplu fabulos cu Youskevithc si este cel mai cunoscuta pentru rolul din Giselle! In 1950 si-a deschis propria scoala de balet si, ca prima balerina a vizitat China, URSS si o mare parte din Europa.

Alicia Alonso



Acestea au fost cele mai faimoase balerine ale secolului trecut, dar si dansatoare precum Marie Camargo, Svetlana Lunkina, Evelyn Hart, Peggy Hookham, Phyllis Spira si Galina Ulanova sunt alte stele care au stralucit pe scenele mondiale ale baletului.