Avatar (2009)

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3707

Voteaza & Distribuie

Descriere

Avatar este ultima „nazbatie" a regizorului si scenaristului James Cameron, acelasi genial regizor care a pus in scena filme ca Titanic, Terminator, Aliens, si multe altele.

In anul 2154, o delegatie umana este trimisa pe luna Pandora, unul dintre cei 3 giganti care orbiteaza in jurul Alphei Centauri A, pentru a exploata resursele de unobtainium, un mineral foarte pretios. Pandora este locuita de populatia indigena Na'vi, o specie de umanoizi capabili de sentimente si gandire proprie, ce traiesc in armonie cu mediul lor inconjurator si au activitati pe care oamenii le considera primitive.

Oamenii nu pot respira liber in atmosfera de pe Pandora, bogata in dioxid de carbon si metan, iar interactiuonarea pacifista cu Na'vi este destul de dificila. Cercetatorii umani, condusi de Dr. Grace Augustine, au creat programul Avatar, folosind ADN-ul Na'vi-lor pentru a-l folosi la crearea unor corpuri hibride genetic asemanatoare populatiei bastinase, numite Avatare. Un om care are acelasi ADN ca si un Avatar poate fi conectat mental la el, in timp ce acesta doarme. Omul poate sa ii controleze functiile si sa simta exact ce ar simti Avatarul.

Protagonistul povestii, Jake Sully, este un fost puscas marin ranit si paralizat e la mijloc in jos. Fratele sau geaman fusese un om de stiinta ce a lucrat la proiectul Avatar, insa dupa ce acesta este ucis, lui Jake i se propune sa ii ia locul, mai ales ca au acelasi ADN. Insa Jake habar nu are despre cultura Na'vi si despre folosirea unui Avatar. Totusi, i se permite sa faca parte din program, ceea ce il bucura extrem de mult, mai ales ca i se da posibilitatea de a-si folosi din nou picioarele.

Ideea Avatarului este in desfasurare inca din 1994, cand James Cameron a scris un scenariu de 114 pagini. Filmarile urmau sa inceapa imediat dupa terminarea Titanicului, si sa fie lansat in 1999, dar dupa spusele lui Cameron: tehnologia trebuia sa recupereze, astfel incat ideile sale sa fie mai apropiate de ideea lui. La inceputul lui 2006, Cameron a scris scenariul, limbajul si cultura de pe Pandora. A declarat ca daca Avatar va avea succes, planuieste doua continuari.

Filmul a fost realizat in varianta 2D, 3D si IMAX 3D pentru a fi difuzat in cinematografe. Avatar a costat 237 de milioane de dolari, insa au fost voci care il estimau la 280-310 milioane. Din distributie fac parte Sam Worthington, Zoë Saldaña, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Sigourney Weaver.