Argumente pro si contra eutanasierii

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11223

Voteaza & Distribuie

Descriere

Eutanasierea este problema complicata si dezbaterea pe marginea ei nu este usoara, asadar trecerea in revista a argumentelor pro si contra este intotdeauna o idee buna. Ganditi-va la ambele puncte de vedere si incercati sa fiti cat mai obiectivi cu putinta.

Inca nu s-a stabilit daca eutanasierea ar trebui sa fie permisa sau nu in cazul bolnavilor in stadiu terminal, al bolnavilor psihic sau al suferinzilor de alte afectiuni grave. Eutanasierea este considerata a fi ucidere din mila si o alegere pentru cei care doresc sa-si puna capat suferintei lor si a celor apropiati. Cand vine vorba de argumente pro, primul este acela de a ajuta pe cineva sa scape de durerea si chinurile insuportabile.

Fiecare persoana ar trebui sa fie responsabila pentru propria viata si sa aiba libertatea de a decide daca uciderea din mila este cea mai buna optiune in acel moment. Fiecare pacient are dreptul sa aiba o parere personala despre valoarea vietii si a mortii. Chiar daca nu este legala, eutanasierea pasiva se face peste tot in lume, deoarece unii oameni nu vad un alt mod de a face fata problemei lor medicale. Stiind ca boala este in faza terminala si nu este curabila, eutanasierea ar reduce costurile de ingrijire medicala pe care trebuie sa le suporte familia.

Pe de alta parte, eutanasierea este uciderea unei fiinte vii, ceea ce este gresit din punct de vedere moral si strict interzis prin lege. Oficialii sunt, de asemenea ingrijorati de faptul ca eutanasierea ar putea fi folosita in mod abuziv pentru crima penala si intentionata. Altii isi fac griji pentru bolnavii care ar putea fi omorati si care s-ar putea vindeca dupa o anumita perioada in cazul in care continua cu tratamentul. De asemenea, este discutabil daca familia ar trebui sa ia aceasta decizie pentru un pacient care sufera de daune mentale intratabile.

Eutanasierea nu ar trebui sa fie luata in considerare doar pentru ca cineva nu are resurse financiare pentru tratament medical si crede ca moartea ar fi sfarsitul problemelor pentru intreaga familie. O alta intrebare este daca uciderea din mila ar trebui sa fie doar alegerea pacientului sau ar trebuie sa ia parte la aceasta decizie si familia? Inainte de a lua o decizie de genul acesta, treceti prin toate argumentele pro si contra eutanasierii.