Aperitive de Craciun

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriCulinar
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari21854

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rulouri cu sunca

Aperitiv delicios pentru petrecerea de Craciun.

Ingrediente:

Pt. aluat:

150g crema de branza

7 linguri lapte

6 linguri ulei floarea soarelui

sare

300g faina

1 plic praf de copt

cozi de ceapa verde

Pt. umplutura:

1 ou

300g sunca

150g cascaval

3-4 fire de ceapa verde

5 linguri ketchup

Mod de preparare:

Ceapa se toaca marunt si se amesteca bine toate ingredientele pentru aluat. Coca obtinuta se intinde pe masa presarata cu faina in forma dreptunghiulara. Pentru umplutura se toaca la robot sunca si se amesteca cu ceapa verde tocata marunt, oul usor batut, cascavalul si ketchup-ul. Se intinde umplutura pe aluat si se ruleaza strans, dupa care se taie felii de cca 3-3,5cm care se asaza in tava pe hartie de copt. Acestea se ung cu galbenus batut dupa care se baga la cuptor timp de 35-40 de minute la 180 grade.

Pateuri cu branza

Pateurile sunt mai sanatoase decat foetajele pentru ca se prepara cu unt in loc de margarina.

Ingrediente:

200 gr unt

200 gr branza de vaci

200 gr faina

putina sare si ou pentru uns

alte ingrediente pentru pateuri: cascaval, susan negru, carnati, parmezan, mac

Mod de preparare:

Se amesteca cu mana branza cu faina si sarea si cu untul taiat bucatele. Aluatul rezultat se pune intr-o folie de plastic si se tine la rece pentru 1 ora. Apoi se intinde o foaie groasa de cca 6-7mm pe o suprafata presarata cu faina si se taie in forme diverse, dupa preferinte. Se asaza pateurile in tava, se ung cu ou si se adauga ingredientele dorite. Acestea se pot suprapune adaugand ou intre ele pentru a se prinde mai bine. Se baga la cuptor incins la 180 de grade pentru cca 25-30 de minute.

Tartine

Un aperitiv usor de preparat, excelent pentru zilele de Craciun.

Ingrediente:

200 g crema de branza

50 g unt

100 g sunca presata

2 oua fierte

3 fire ceapa verde

1/4 ardei rosu

sare, piper

Mod de preparare:

Untul si crema de branza (la temperatura camerei) se bat cu mixerul iar sunca, ouale, ceapa si ardeiul se taie in cubulete foarte mici. Ardeiul se adauga in compozitia de branza insa inainte se stoarce foarte bine deoarece lasa foarte multa apa. Se amesteca toate bine si se formeaza rulouri care se strang foarte bine in folie de plastic si se pun la rece. Inainte de a felia rulourile se recomanda sa se tina timp de 5-10 minute la congelator, pentru a taia felii cat mai perfecte. Fiecare felie se aseaza pe o felie de paine decupata intr-o anumita forma. Se pot orna cu bucatele de castravete, rosii sau ardei.

Salata de ciuperci cu maioneza si usturoi

Aceasta salata este potrivita pentru orice masa festiva.

Ingrediente:

500 g ciuperci (sau o conserva de ciuperci intregi de 400 g)

5-6 catei de usturoi

maioneza

1 cutie mica de iaurt

sare, piper

Mod de preparare:

Se fierb ciupercile taiate marunt cu putina sare dupa care se lasa sa se scurga bine intr-o sita. Apoi se amesteca cu usturoiul pisat, sare si piper dupa gust, dupa care se adauga maioneza si iaurtul. Se tine la rece aproximativ o ora inainte de servire. Se poate decora cu patrunjel si/sau ciupercute intregi.

Oua umplute

E cineva care sa nege ca sunt excelente pentru masa de Craciun?

Ingrediente:

10 oua

maioneza

mustar

sare, piper, masline, muraturi

Mod de preparare:

Se fierb ouale, se curata de coaja si se taie albusul in jumatate.

Maioneza: Se pun 2 galbenusuri crude intr-un recipient inalt, 2 lingurite de mustar, putina sare, 2 lingurinte de zeama de lamaie si cca 300 ml de ulei. Asigurati-va ca ouale sunt la temperatura camerei!

Galbenusurile se maruntesc bine cu furculita si se amesteca cu maioneza, o lingura de mustar, sare si piper dupa gust. Se umple jumatatile de oua cu acest amestec. Se orneaza cu bucatele de muraturi, taiate in diverse forme si asezate dupa plac, masline si frunze de patrunjel.