Apa - controverse

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6003

Voteaza & Distribuie

Descriere

Am ajuns sa nu mai avem incredere in ceea ce consumam. Coloranti si alte substante deloc vitale gasim pe toate rafturile, in toate produsele, in special cand vine de vorba de alimente. Insa cel mai vital element pentru noi, consumabil si mai nou, cumparabil, este apa.

Fie ca e apa de izvor, de la robinet, minerala - plata, minerala - carbogazoasa, avem nevoie de apa. Vine vara, iar deshidratarea ne paste. Suntem si noi in mare proportie formati din apa. Dar acum, cu atatea oferte si variante de servire a serului vietii, ramanem putin in ceata si ne blocam in fata frigiderelor din supermarketuri.

Apa potabila

Apa potabila

Am crescut fie cu apa de izvor, fie cu cea de la robinet, iar apa minerala o degustam foarte rar, cat despre cea plata, am aflat prea tarziu, abia cand am inceput sa devenim suspiciosi cu privire la ce ingurgitam, cand ne-am ferit de robinet si poate si de apa din fantani si am inceput sa cumparam apa imbuteliata. Apoi am inceput sa ne indoim si de calitatile acestei substante. Am revenit fie la apa de la robinet, fie la izvoare. Cert e ca fara apa nu putem, dar inca nu stim ce tip de apa este mai sanatos.

Fiecare companie isi face reclama, aminteste care sunt beneficiile apei si atribuie produsului lor toate calitatile de care organismul nostru are nevoie. Din batrani, recunoscuta e apa de la izvorul din munte. Trebuie retinut, totusi, ca si acest tip de apa poate dauna. Unii au probleme daca schimba foarte des tipul de apa consumat, iar apa de munte poate fi mai dura.

Stropi de apa

Stropi de apa

Se cunoaste faptul ca apa este acelasi lucru cu starea de lichid a combinatiei hidrogen-oxigen (H2O). Considerat drept element de baza pentru filosofi, ba mai mult, element reprezentativ pentru toate substantele lichide, a ajuns dupa secolul al 18-lea sa nu mai fie apreciat in acelasi mod de catre oamenii de stiinta. Henry Cavendish, chimist englez, a obtinut in 1781 apa, dupa ce a detonat o combinatie de hidrogen si aer.

Apa pura nu are miros sau gust. Am putea zice ca nu are nici culoare, insa prezinta o nuanta albastruie care poate fi observata greu, numai la straturi foarte adanci.

Sunt tot atat de multe tipuri de apa precum cate pretentii are fiecare. Unele filme ne dezvaluie ca apa imbuteliata nu e mai buna decat apa de la robinet, publicitatea ne indeamna sa consumam apa cumparata. Aparuta la un pret decent initial, apa minerala din magazine a ajuns sa coste din ce in ce mai mult. Gasim acum si apa cu arome si uitam ca avem nevoie de ea pentru a ne astampara setea, nu a ne delecta papilele.

Apa este un aliment in cele din urma, unul care nu poate fi inlocuit. Se poate renunta pe termen scurt la multe substante, dar apa trebuie sa ne fie mereu in preajma. Este drept ca se gaseste apa in diverse alimente, dar noi avem nevoie de apa potabila. Aceasta contine uneori si substante nedorite, toxice si alti patogeni, insa consumul ei este vital. De asemenea, din apa preluam si substante precum Ca, Mg, Na, K.

Se spune ca o persoana are nevoie de aproximativ 100 litri de apa pe zi din care 4 reprezinta nevoia fundamentala, alimentara (2,5 de consum si 1,5 in prepararea hranei), 13 litri pentru spalatul vaselor, 13 pentru spalatul rufelor, iar restul de 70 pentru nevoile sanitare de zi cu zi. In functie de disponibilitate, dar si de pret si obiceiuri, acest numar variaza.

De foarte multe ori si in cele mai multe tari, intalnim situatii in care consumul este sub minimul apreciat, iar igiena lasa de dorit. Cu totii stim ca un om rezista fara mancare si o luna, dar nu ii este prea bine mai mult de 5 zile fara apa. Totul depinde totusi de sanatatea persoanei, varsta, temperatura si efortul fizic depus.



Tipuri de apa{title}

Apa de izvor

Apa de izvor pare a fi cea mai sanatoasa. Pentru ca e pura, naturala si nu trece prin niciun proces sau tratament. Nu exista nicio restrictie cand vine vorba de consumul acestui tip de apa.

apa de izvor

apa de izvor

Unii chiar au inceput sa comercializeze apa de izvor, in special in zonele de munte. Sunt foarte multe izvoare naturale in Romania unde apa este pura si oarecum sanatoasa. Nu inseamna ca acest tip de apa nu se depune sau ca organizmul nostru va raspunde intr-un mod tocmai bun dupa un consum intens, insa este recomandata in fata apelor din magazin sau de la robinet.

Apele minerale

Procesul formarii apelor minerale dureaza de la 14 la 2000 de ani. Este vorba de un drum foarte lung si lent, in cadrul caruia apa se incarca cu minerale. O apa minerala este considerata benefica pentru sanatate. De cele mai multe ori, apele minerale provin din apa de ploaie, aceea care urca din nou la suprafata.

apa minerala

apa minerala

In caz de consum exagerat, apa minerala poate dauna. Ceea ce nu este foarte cunoscut este faptul ca pana in anii '50 apele minerale nu se vindeau decat in farmacii, iar astazi au devenit produs de larg consum. Efectele terapeutice ale acestei ape nu sunt recomandate tuturor.

Apa de la robinet

Desi am crescut cu apa de la robinet, abia peste ani, cand au inceput sa fie promovate apele minerale, ne-am dat seama ca bulele albe din apa consumata acasa sunt de fapt de la clor si ca gustul nu e tocmai foarte bun. Apa de la robinet este foarte ieftina si protejeaza mediul, pentru ca nu e ambalata.

apa de la robinet

apa de la robinet

Unii isi adauga niste picaturi de lamaie in apa pe care o consuma acasa pentru ca ii da un gust mai bun, dar o face si mai racoritoare.

Care apa este mai buna, depinde de fiecare. Suntem liberi sa alegem ce consumam. Fie ca e de pe raft, fie din varf de munte sau de la cea mai apropiata sursa, robinetul din bucatarie. In cazul in care s-a ajuns la astfel de discutii despre apa, aproape ca nu mai putem spune cu siguranta ca apa nu are gust.