Angajatii si Internetul

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3670

Voteaza & Distribuie

Descriere

Munca la birou implica un calculator, iar in ultimii ani nu se mai pot face prea multe nici fara Internet. Ori ca sunt in companie unii angajati care au nevoie, fie ca s-au gandit managerii ca asa ar fi bine si modern sau ca munca nu poate fi realizata decat cu ajutorul Internetului, cele mai multe companii au semnat contracte cu furnizorii de informatii prin fibre si sateliti si isi bucura angajatii.



Totusi, bucuria lor nu e mereu bucuria companiei. Scade productivitatea, angajatii petrec prea mult timp pe Internet, rasfoiesc site-uri, isi administreaza retelele de socializare, stau prea mult pe chat sau chiar se joaca online, iar munca este lasata pe planul secund.




Facebook la locul de munca


Facebook la locul de munca



Timpul reprezinta un aspect mai mult decat important cand vine vorba de munca. Cei mai multi au anumite sarcini de indeplinit in fiecare zi, iar daca isi prelungesc timpul navigarii revigorante pe Internet, risca sa ramana in urma sau sa trebuiasca sa lucreze peste program.



Unele programe pot fi restrictionate, insa s-au inventat atatea care le inlocuiesc si care pot fi accesate din browser, fara a fi nevoie de instalare. Totodata, angajatii pot fi monitorizati si urmariti, dar aceasta pare a fi o masura prea totalitara. Importanta e comunicarea, angajatorul ar trebui sa se impuna de la inceput cu privire la acest aspect, iar la abateri sa isi faca simtita prezenta, sa li se atraga atentia.



In acelasi timp, angajatorii se tem de faptul ca, in timp ce "se face ca lucreaza", angajatul ar putea, de exemplu sa isi caute un alt loc de munca. Aceasta frica este, bineinteles, absurda, pentru ca odata cu restrictionarea accesului la Internet nu-si impiedica angajatii sa-si caute alt loc de munca, deoarece aceste cautari pot fi foarte usor facute si de acasa.




Angajatii si Internetul


Angajatii si Internetul



Este o situatie cu doua taisuri. Nu poti sa ii restrictionezi angajatului dreptul la Internet atunci cand el, de exemplu, are nevoie pentru documentare, testare, verificare sau trimitere de informatii, deci daca se leaga strict de munca sa. Ca intre timp isi mai arunca ochii si pe Facebook, de pilda, nu e tocmai gresit. E o metoda de a se destinde si poate-poate ii vin alte idei ce-l pot ajuta in munca sa.



Unii, precum ar fi programatorii sau designerii, chiar au nevoie sa se relaxeze si sa vada imagini sau alte informatii care nu sunt strict legate de munca lor, pentru a-si sustine spiritul creativ, pentru a-si gestiona ideile originale.


O scurta pauza de Internet in timpul unei zile grele la munca il face pe angajat sa-si limpezeasca gandurile si sa se ocupe cu mai multa energie de ceea ce are de facut. Strictul necesar, cand vine vorba de alte activitati pe Internet, care nu au legatura cu munca, ar trebui acceptat, atat timp cat nu se simt efecte negative in realizarea sarcinilor de lucru.