Alcool in sange

Detalii

CategoriiSport
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6449

Voteaza & Distribuie

Descriere



alcoolul si sofatul


alcoolul si sofatul



Continutul de alcool in sange, termenul medical utilizat pentru masurarea alcoolemiei este de asemenea cunoscut sub numele de concentratia de alcool in sange. Acesta poate fi indicat ca procent per volum sau de masa sau o combinatie a ambelor. De exemplu, continutul de alcool in sange de 0,10% inseamna 1 gram de alcool la 1000 de grame de sange. Sau in alt mod, acest lucru inseamna 0.1 grame de alcool la 100 de mililitri de sange. In unele tari, concentratia de alcool in sange este masurata in grame de alcool la 1 litru de sange (g/1000 ml).


Deoarece exista o variatie mare in fiziologia individuala si nivelul de toleranta la efectele alcoolului de la persoana la persoana, numarul de bauturi consumate nu este o masura adecvata de intoxicare. Masura intoxicatiei variaza mult cu greutatea corporala, procentul de grasime din organism si sex. Prin urmare, nici numarul de bauturi consumate de o persoana nu este un indicator exact al nivelului de intoxicare. Dar, totusi, concentratia de alcool in sange creeaza o platforma standard pentru a compara intoxicarea persoanelor fizice din cauza consumului de alcool.



Concentratia de alcool in sange poate fi determinata prin efectuarea unor teste de laborator. Dar, pentru investigatii de aplicare a legii, nu este intotdeauna rezonabil sa se efectueze teste de sange pentru a determina continutul de alcool in sange. Acesta este determinat de concentratia de alcool in aerul respirat folosind un instrument cunoscut sub numele de alcoolscop. Acesta estimeaza procentul de alcool in aerul respirat intrucat alcoolul mentine echilibrul in tot corpul odata ce e ingerat datorita afinitatii mari fata de apa.


Ipoteze de testare a alcoolemiei

Aceste teste sunt efectuate presupunand ca individul atinge o medie in multe feluri. Pentru a explica acest lucru, trebuie sa ne uitam la raportul mediu prestabilit al concentratiei de alcool in sange.Valoarea standard alocata in acest sens este 2100:1. Aceasta inseamna ca in medie, pentru fiecare fractiune de respiratie, sunt gasite in respiratie 2100 cota-parti de alcool. Dar, in cazuri reale, acest raport poate varia de la 1300 la 3100 pentru fiecare fractiune a respiratiei. In mod similar, in ce priveste analiza urinei pentru a masura concentratia de alcool in sange, se presupune ca rata medie este de 1.3:1, desi proportia reala variaza considerabil de la o persoana la alta.



Mai mult decat atat, toate aceste teste de analiza se bazeaza pe presupunerea ca exista o absorbtie completa a alcoolului in organismul individului, raspandit in mod egal si complet in tot corpul. Astfel, toate aceste teste sunt efectuate presupunand ca organismul a atins starea de echilibru.


Efectele alcoolului la diferite niveluri de concentratie in sange

Nivelul de intoxicatie creste treptat cu cresterea continutului de alcool ingerat.


1. Euforie: Aceasta este etapa initiala de ebrietate, caracterizata prin nivelul de interval de la 0.03 la 0.12%. In aceasta faza, persoana este mult mai relaxata, foarte increzatoare si pare fara nicio inhibitie.

2. Letargie: In aceasta faza, concentratia de alcool in sange variaza de la 0.09 la 0.23%. Persoana incepe sa-si piarda echilibrul corpului, vederea sa devine incetosata si apare starea de somnolenta.

3. Confuzie: cand nivelul concentratiei de alcool creste de la 0.17 la 0.28%. Subiectul are in aceasta faza emotii si sentimente intense. Ameteala si greata sunt trasaturile caracteristice ale acestei etape.

4. Stupoare: Aceasta etapa este marcata de intervalul de variaza de la 0.25 la 0.39%, cand persoanele in stare de ebrietate incep sa-si pierda si sa-si recapete constiinta, la intervale frecvente. Datorita acestei caracteristici, exista un mare risc de coma.

5. Coma: concentratia de alcool in sange variaza de la 0.35 la 0.50%. Pacientul devine inconstient, reflexele organismului devin tot mai slabe, bataile pulmonare scad odata cu ingreunarea respiratiei.

6. Deces: atunci cand concentratia de alcool in sange depaseste 0,50%. Aceasta este o etapa fatala marcata de esecul sistemului nervos central, care in final duce la deces.


Limitele legale ale alcoolemiei

Desi o anumita concentratie a alcoolului in sange are efecte diferite asupra organismului de la o persoana la alta, continutul de alcool in sange este utilizat pe scara larga pentru a determina nivelurile de intoxicatie si ofera o platforma standard, comuna pentru o concluzie aproximativa a statutului subiectilor. Cele mai multe tari au recomandat un anumit nivel de concentratie de alcool in sange ca limita impusa si nu permit manevrarea vehiculelor, ambarcatiunilor, aeronavelor si utilajelor grele dincolo de aceste limite.



Legile in ce priveste limitele consumului de alcool difera de la un stat la altul. In timp ce in Statele Unite ale Americii, este fixat nivelul de 0,10% pentru conducerea mijloacelor de transport in comun in conditii de siguranta si 0,04% pentru aviatori, tari precum Australia sau Argentina au fixat limita la 0,05%. In India, limita admisa este de 40 mg/decilitru, in timp ce in tari precum Rusia, Norvegia, Polonia si Suedia nivelul este mai scazut, de 20 mg/decilitru. In Arabia Saudita, Malaezia, Romania, Republica Ceha toleranta alcoolului in sange este zero.


Calcularea concentratiei de alcool in sange

Anumite abordari matematice sunt folosite pentru a estima concentratia de alcool in sange. Desi estimarea matematic nu este la fel de precisa ca un alcoolscop, este foarte utila pentru a se determina nivelul care nu este testabil la un moment dat. Extrapolarea retrograda este unul dintre procesele cele mai utilizate pentru a calcula matematic concentratia de alcool in sange in momentul conducerii. Astfel, aceasta este instrumentul folosit de catre medici, experti criminalisti si departamentul de lege in diverse scopuri.