Adolescenta in romane

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9312

Voteaza & Distribuie

Descriere

Adolescenta, cautarea de sine si problemele ei ii inspira si i-au inspirat mai mult ca oricand pe autori. Iata o selectie de romane destinate tinerilor, care ii va ajuta sa inteleaga mai bine viata si trairile lor, care le va deschide ochii pentru a se pazi de potentialele pericole care ii pandesc la orice pas si la orice alegere gresita.

1. Marfa (Junk) de Melvin Burgess. Gemma, o adolescenta de 14 ani, decide sa fuga in lume cu prietenul ei, Nicolas. Acesta din urma incearca sa scape de un tata abuziv si de o mama alcoolica. Dar viata lor noua se transforma intr-un iad atunci cand amandoi cad in capcana drogurilor. Dupa prima lor doza de heroina, nimic nu va mai fi la fel. Un roman pe multe voci, realist si palpitant despre spirala dependentei.

2. De veghe in lanul de secara (The Catcher in the Rye) de J.D. Salinger. in cea mai cunoscuta si mai iubita carte a lui J.D. Salinger, Holden Caulfield isi povesteste zilele care urmeaza exmatricularii sale de la o scoala privata, Pencey Prep. Dupa o bataie cu colegul sau de camera, Holden paraseste scoala cu doua zile mai devreme pentru a explora New York-ul, inainte de a se intoarce acasa. In aceste zile interactioneaza cu profesori, cu prostituate, cu calugarite, intalneste o veche prietena, si mai ales, petrece timp cu sora lui mai mica. Clasicul roman De veghe in lanul de secara ilustreaza lupta dramatica a unui adolescent impotriva mortii si maturizarii.

3. Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade. Una dintre cele mai iubite carti ale literaturii romanesti, a facut posibila regasirea in paginile ei a multora dintre cei care i-au savurat paginile. Obsedat de setea de cultura, incercand sa asimileze cantitati impresionante de literatura in detrimentul lectiilor de la scoala, personajul lui Eliade isi doreste sa scrie o carte despre adolescenta, o carte asa cum nu s-a mai scris vreodata, ale carui personaje principale sa fie chiar el si prietenii lui. Notand zilnic intamplarile si starile sufletesti prin care trece si desi personajul nu va publica acest roman niciodata, Eliade face din el o carte definitorie a adolescentei.

4. Aventurile unei fete cuminti (Mémoires d'une jeune fille rangée) de Simone de Beauvoir. Prin aceasta autobiografie, Simone de Beauvoir ne intoarce la inceputul secolului XX, intre anii 1910 si 1920, unde in fata ochilor nostri se ridica un Paris din alta epoca. Orice adolescent se va identifica cu aceleasi bucurii, dureri si idealuri. Tanara prinsa intre o educatie foarte stricta aflata sub semnul unei influente catolice, si pornirile surde spre independenta si libertate, ofera posibilitatea unei autocunoasteri prin intermediul indoielilor, intrebarilor si observatiilor ei.

5. Semnul (Marked) de P.C. Cast si Kristin Cast. A fost o saptamana dura pentru tanara Zoey Redbird, si, din pacate, lucrurile nu se vor indrepta. Tot ce-si doreste este sa se integreze, si spre marea sa mirare, aceasta integrare inseamna un semn, pe care il poate obtine de la Casa Noptii, o scoala pentru vampiri, recent infiintata. Tanara de 16 ani lasa in urma un fost iubit, o corigenta la geometrie si pe ratatul cu care s-a casatorit mama ei. Noua sa viata se dovedeste a fi destul de bunicica, la urma urmelor. Castiga niste prieteni loiali, si reuseste sa ii atraga atentia celui mai dragut baiat din scoala. Acum, totul depinde de supravietuirea ei la aceasta schimbare si poate asta ii va aduce si mult dorita integrare.

6. Speak de Laurie Halse Anderson. Intrerupand o petrecere de sfarsit de vara cu un telefon la politie, tanara Melinda Sordino isi incepe anul scolar cu un statut de persona non grata. Ea e singura care stie adevaratul motiv din spatele acelui apel telefonic: a fost violata la petrecere de catre Andy Evans, un coleg de scoala dintr-o clasa mai mare. incet, cu ajutorul unui profesor excentric si intelegator, Melinda incepe sa isi revina din trauma, doar pentru a se regasi din nou amenintata de Andy. In aceasta fictiune de debut, Anderson surprinde perfect conformarile aspre ale vietii de liceu si lupta unui adolescent pentru a fi acceptat de colegii lui.

7. Copila Stea (Stargirl) de Jerry Spinelli. Din prima zi in care Leo Borlock o vede pe Copila Stea, tot ce simte este neincredere. E fata cea noua, care a aparut intr-o zi la scoala intr-o rochie alba, veche, care arata ca o rochie de nunta. Intr-o viata de liceu in care fiecare incearca sa se integreze cum stie mai bine, aceasta fata e diferita si nu ii e teama sa o arate: poarta haine ciudate, spune chestii ciudate si ce e cel mai ciudat, e prietenoasa cu toata lumea. Odata ce colegii ajung sa o cunoasca, fata e iubita de toti, ceea ce atrage si acceptarea lui Leo. Lucrurile insa nu raman asa la nesfarsit si Copila stea se transforma din cea mai populara fata in cea mai nedorita prezenta.

8. Jocurile Foamei (The Hunger Games) de Suzanne Collins. Este prima carte din trilogia Jocurile foamei si o introduce pe tanara de 16 ani Katniss Everdeen, care traieste intr-o lume post-apocaliptica, unde un guvern puternic, denumit Capitoliu, a crescut dupa mai multe catastrofe devastatoare. Jocurile foamei este un eveniment anual televizat pentru care Capitoliul selecteaza aleatoriu un baiat si o fata din fiecare dintre cele 12 districte, si mai apoi sunt pusi sa se confrunte intr-un joc de supravietuire si in care trebuie sa se ucida intre ei pana cand ramane numai unul.

9. Fascinatie (Wicked Lovely) de Melissa Marr. Fascinatie este primul roman dintr-o serie despre o lume in care zanele se amesteca cu muritorii. Povestea o introduce pe Aislinn, o adolescenta care poate vedea zanele din jurul ei, dar care a fost invatata toata viata ei sa pretinda ca nu le vade. Se straduieste sa faca fata zanelor atunci cand Keenan, Regele Verii, intra in viata ei si ii ia mortalitatea cerandu-i sa devina Regina Verii si sa o infranga pe mama lui, Regina Iernii. Daca ea refuza, Regina Iernii va stapani totul si va ucide toate zanele de vara si muritorii deopotriva. Cu toate acestea, Aislinn nu isi doreste sa faca parte din lumea zanelor, si este deja indragostita de prietenul ei cel mai bun, Seth.

10. Adolescentul de F.M. Dostoievski. Arkadi Makarovici Dolgoruki, un tanar naiv si ambitios de numai 19 ani este fiul nelegitim al latifundiarului Andrei Petrovici Versilov. Acesta oscileaza permanent intre pornirea de a scoate la lumina greselile tatalui ajuns la ruina si dorinta ascunsa de a-i castiga dragostea. Astfel, se hotaraste sa accepte invitatia acestuia de a veni sa locuiasca la Sankt Petersburg. Manat de un vis incipient de comuniune si inarmat cu un document despre care crede ca ii poate oferi puteri depline asupra celorlalti, Arkadi intalneste aici un tata aproape necunoscut, se confrunta cu mizeriile concrete ale lumii adulte si ajunge, in final, la o schimbare de viziune, la constientizarea binelui si a raului.