Adenium, trandafirul desertului

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11615

Voteaza & Distribuie

Descriere

Adeniumul este o specie de plante suculente, intalnite cu precadere in zonele tropicale ale Africii. Apreciat pentru florile sale viu colorate, dar si pentru tulpina sa ingrosata ce poarta numele de caudex, adeniumul s-a raspandit peste tot in lume ca planta de apartament. Iubitorii acestei plante il cultiva in ghivece de mici dimensiuni si aranjeaza pomisorul de regula sub forma de bonsai.




Adenium


Adenium, cunoscut si sub numele de trandafirul desertului




Ingrijirea adeniumului

Adeniumul este o planta care se ingrijeste extrem de usor. Nu este pretentioasa, ci are nevoie doar de multa lumina, un substrat usor si aerat si apa atunci cand pamantul este uscat la suprafata. In timpul verii, profitati de lumina soarelui si asezati ghivecele afara sau, daca acest lucru nu este posibil, plasati ghivecele cat mai aproape de fereastra. Lumina intensa va stimula aparitia bobocilor.




Flori de adenium


Diferite flori de adenium




Iarna, puteti pastra adeniumul in vegetatie, udandu-l cu regularitate, sau puteti reduce administrarea apei la minimum, planta intrand in repaus. Daca aveti experienta in coafarea bonsailor, puteti tunde adeniumul pentru a-i da o forma de copac in miniatura.


Protejati planta de inghet, dar si de caldura intensa a caloriferului. Pulverizati cu apa daca umiditatea din incapere scade sub 40%, prevenind astfel si aparitia daunatorilor.


Substratul

Adeniumul prefera un substrat aerat, neretentiv, care sa dreneze usor si rapid apa. Un sol imbibat de apa va duce la putrezirea radacinilor si a tulpinii. Puteti folosi pamant pentru cactusi in amestec cu perlit, creand astfel un substrat usor,care nu se intareste in jurul radacinilor si care nu pastreaza umiditatea in exces.


Adeniumul se fertilizeaza o data la doua-trei saptamani cu fertilizant pentru plante cu flori. Nu administrati fertilizant decat dupa aproximativ doua luni de la schimbarea pamantului din ghiveci. Interesant este faptul ca adeniumul nu este un mare amator de fertilizanti si raspunde mai bine la mutarea in sol proaspat decat la hranirea cu ingrasaminte chimice. Daca, insa, nu aveti posibilitatea sa schimbati periodic pamantul, fertilizarea ramane solutia de electie pentru hranirea plantei.


Udarea

Regula de aur in udarea adeniumului spune ca, atat vreme cat nu e inecat in apa, totul este bine. Crescatorii acestei plante ne sfatuiesc sa udam cu grija solul si numai dupa ce acesta s-a uscat la suprafata. Cea mai buna metoda de a verifica starea substratului este sa-l pipaiti cu degetele sau sa introduceti un betisor din lemn in ghiveci. Pamantul trebuie sa fie uscat pe o adancime de 4-5 centimetri pentru a uda cu incredere.


In functie de marimea plantei, de umiditatea din camera, de tipul solului, adeniumul se uda la 5-6 zile iarna si la 3-4 zile in timpul verii. Atentie la ghivecele asezate in apropierea unei surse de caldura. Acestea vor avea nevoie de un aport de apa suplimentar.


Inmultirea

Adeniumul se inmulteste prin seminte sau prin butasire. Inmultirea prin seminte este de preferat daca doriti un caudex bombat si frumos. Din pacate, butasii inradacinati nu formeaza o tulpina groasa si spectaculoasa, asemeni fratilor sai germinati din seminte.




Caudex de adenium


Caudex spectaculos de adenium




Adeniumii obtinuti din seminte nu pastreaza intotdeauna caracteristicile plantei mama. Daca doriti o anume culoare sau o combinatie de culori intocmai celor plantei mama, este de preferat sa inradacinati cativa butasi.


Semintele, de mici dimensiuni, se planteaza, asemeni semintelor de plumeria, in sol aerat. Nu se ingroapa in pamant, ci se acopera cu un strat foarte subtire de pamant. Dupa maxim o saptamana, semintele vor germina si vor rezulta plante micute, dicotiledonate.


Inmultirea prin butasire dureaza mai mult timp, insa plantele mostenesc cu siguranta caracteristicile plantei mama. Taiati cateva ramuri tinere, subtiri si plantati-le in pamant umed. Puteti pudra butasii in zona taierii cu hormoni de inradacinare, spre exemplu Radistim. Asezati ghiveciul sub un bidon de plastic sau intr-o punga, la lumina si la temperatura camerei. In momentul in care observati ca planta incepe sa dezvolte frunze noi, puteti sa inlaturati bidonul sau punga.




Germinarea semintelor de adenium


Germinarea semintelor de adenium




Daunatori

Adeniumul este o planta rezistenta la boli, dar acest lucru nu impiedica invazia daunatorilor. Este, in principiu, sensibil la udarea excesiva si la expunerea la frig. Din cauza uscaciunii aerului, adeniumul poate fi atacat de acarieni. Daca vedeti panze de paianjen sau orice daunator pe planta, stropiti cu un insecticid sau acaridic cumparat de la magazinul fitosanitar.


Daca nu aveti la indemana aceste remedii, apelati la tratamente naturale impotriva daunatorilor plantelor, precum usturoiul, hreanul sau tutunul.


Atentie la seva adeniumului, care este toxica. Imediat dupa manevrarea plantei, spalati-va pe maini pentru ca adeniumul este o planta de apartament otravitoare.




Adenium in mediu natural


Adenium in mediu natural, rezistent la boli si daunatori