Acarienii, o amenintare invizibila

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6799

Voteaza & Distribuie

Descriere

Acarienii sunt organisme microscopice ce fac parte din ordinul artropodelor, clasa arahnidelor. Sunt inruditi cu capusele sau sarcoptul raiei si, asemeni acestora, pot transmite boli grave atat animalelor, cat si oamenilor. Anumite specii de acarieni sunt daunatoare plantelor si ataca culturile agricole, florile de apartament sau de gradina, vita de vie etc. Altele paraziteaza animalele, carora le pot transmite boli precum piroplasmoza.




Acarieni


Acarieni




Acarienii traiesc in saltele, pe lenjeria de pat, in haine

Din pacate, nici macar in propria casa nu putem scapa de acarieni. Ba din contra, mediul din casa le este propice dezvoltarii, mai ales in conditii de caldura si umezeala. Acarienii se hranesc cu celulele moarte ale pielii si traiesc in saltele, pe lenjeria de pat, in haine, in tapiteria canapelelor, in covoare si perdele si, in principiu, in orice material textil expus prafului.


Praful este format din particule de piele moarta, scame, par, fungi, bacterii, fragmente de alimente si de insecte etc.




Acarienii traiesc in pat


Acarienii traiesc in pat




Desi este neplacut sa aflam ca o multitudine de vietati minuscule traiesc pe pielea noastra si ca nu putem scapa de ele, trebuie sa stim ca pericolul nu este atat de mare precum pare. Daca nu aveti alergii la praf sau la reziduurile acarienilor, atunci nu trebuie sa va faceti griji suplimentare in privinta lor. Insa daca prezentati des simptome caracteristice alergiei si se manifesta cu precadere acasa, atunci este cazul sa luati masuri.


Simptomele alergiilor provocate de acarieni

Cele mai comune simptome ale alergiilor provocate de acarieni sunt stranutul, ochii iritati sau rinoree (scurgeri nazale). De asemenea, expunerea prelungita ca acesti alergeni poate provoca aparitia rinitelor alergice, a conjunctivitei alergice sau a astmului. Pruritul sau mancarimea nazala si oculara, lacrimarea abundenta, nasul infundat sunt si ele simptome des intalnite in cazul alergiilor provocate de acarieni.


Complicatiile grave ale alergiilor sunt senzatia de sufocare, dificultate la respiratie, respiratie suieratoare, senzatia de presiune pe piept, oboseala.




Simptomele alergiei la acarieni


Simptomele alergiei la acarieni




Alergicii prezinta simptome asemanatoare racelilor, insa febra este absenta iar tratamentul cu antibiotice nu da rezultate. De multe ori, bolnavii constata o ameliorare a starii de sanatate daca parasesc mediul bogat in alergeni. Spre exemplu, cateva zile petrecute la un hotel sau in alta locuinta sunt de ajuns pentru a scapa de simptome. Daca simptomele alergiei nu trec de la sine, consultati medicul alergolog pentru prescrierea celei mai bune scheme de tratament sau pentru stabilirea unei terapii prin desensibilizare.


Cum scapam de acarieni?

Din nefericire, nu putem scapa in totalitate de acarieni insa exista cateva reguli care, daca sunt respectate, ne ajuta sa reducem numarul coloniilor de acarieni si, astfel, sa scapam de alergie. Este foarte important sa reduceti la minimum textilele din casa. Renuntati la covoare, la draperii si perdele, cuverturi si mocheta. Spalati des lenjeria de pat la temperaturi ce depasesc 60 de grade Celsius.


Renuntati la paturi si achizitionati, in schimb, pilote tratate antiacarieni. Pastrati hainele si lenjeria de pat in dulapuri cu usile bine inchise, in care sa nu patrunda praful. Stergeti praful cu o carpa umeda la fiecare doua-trei zile. Eliminati din casa obiectele decorative care nu se pot curata de praf (aranjamentele cu lumanari sau flori) si plusurile de orice fel.