Abstinenta sexuala

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3122

Voteaza & Distribuie

Descriere

Crestere semnificativa a sarcinilor si a bolilor cu transmitere sexuala in randul adolescentelor din ultima decada, i-a facut pe multi specialisti si profesori sa incurajeze educatia sexuala cat mai timpurie in scoli. Exista insa tot mai multe voci care sunt impotriva acestei idei, considerand ca excesul de informatii despre contraceptie incurajeaza tinerii sa faca sex la varste cat mai fragede. Acestia considera ca cel mai bun mod de a preveni sarcinile si bolile este implementarea unor programe scolare care sa sustina abstinenta sexuala.




abstinenta


Abstinenta sexuala, o buna metoda dea preveni sarcinile nedorite




Haideti totusi sa analizam avantajele si dezavantaje abstinentei sexuale inainte de accepta sau respinge aceasta idee:


Ce este abstinenta sexuala?

Inainte de a ne pronunta cu privire la avantajele si dezavantajele abstinetei sexuale, este important sa analizam ce este aceasta de fapt. Desi termenul pare ca se autodefineste, atunci cand vine vorba de adolescenti, se refera la anumite programe educationale care sustin abtinerea de la sex pana la casatorie. Tinerilor li se spune ca sexul inainte de casatorie este imoral si trebuie evitat. Ei nu primesc deloc informatii despre prezervative si anticonceptionale.


Profesorii si educatoii care sustin abstinenta sexuala ca si metoda educativa afirma ca, asa cum sfaturile despre evitarea alcoolului si a drogurilor au determinat reducerea numarului de adolescenti care apelau la ele, la fel va fi si in cazul sexului. Cu toate acestea, oare chiar functioneza abstinenta sexuala?




abstinenta sexuala


Abstinenta sexuala are avantajele ei




Avantajele abstinentei

  • Cel mai mare avantaj al sau este ca, avand in vedere ca nu exista o metoda contraceptiva suta la suta sigura, ii informeaza pe adolescenti ca este singura cale de a evita o sarcina nedorita si de a nu contracta boli cu transmitere sexuala;


  • Un alt avantaj al abstinentei sexuale in educatie este ca previne traumele psihologice si emotionale cauzate de avorturi. De asemenea, foarte muti tineri care si-au inceput viata sexuala de timpuriu au afirmat la maturitate ca regreta acest pas din cauza sentimentelor de vina si de rusine cu care s-au confruntat ulterior;


  • In afara de avantajele mentionate mai sus, sustinatorii abstinentei considera ca invatandu-i pe tineri sa nu faca sex pana la casatorie este un mod de a-i ajuta sa buna bazele unor relatii profunde si de durata cu partenerii de viata.




castinatea


Castitatea nu este intotdeauna o solutie




Dezavantajele abstinentei



  • Cel mai mare dezavantaj al abstinetei sexuale este ca nu poate garanta ca va reusi sa-i convinga pe tineri sa nu faca deloc sex. Pana in prezent, nu exista studii clare care sa ateste ca, in urma unor ore de abstinenta tinute la scoala in locul celor de educatie sexuala, tinerii au fost convinsi sa se abtina de la sex. Pe de alta parte, foarte muti tineri care au avut parte atat de ore de educatie cat si de abstinenta sexuala, au facut totusi sex la varste fragede;


  • Unii critici ai abstinentei considera ca tocmai atunci cand li se cere sa se abtina de la sex, tinerii devin mai nerabdatori si mai curiosi sa-l experimenteze. In acest caz, ei nu detin cunostintele necesare despre contraceptie si boli cu trasmitere sexuala si pot da usor de necaz;


  • Abstinenta pune mare pret pe pastrarea virginatiatii, motiv pentru care tinerii vor fi tentati sa recurga la sex oral, anal sau la alte practici sexuale riscante, din moment ce virginitatea este asociata cu sexul vaginal.




tineri mana


Este nevoie de informare inainte de a alege metoda contraceptiva potrivita




De cele mai multe ori, abstinenta sexuala nu poate rezolva tendinta adolescentilor de a-si incepe vietile sexuale de timpuriu, sau a sarcinilor in randul adolescentelor. Cel mai bun mod de a preveni sarcinile si bolile cu trasmitere sexuala ar fi o combinatie de abstinenta si educatie sexuala in scoli. Tinerii trebuie incurajati ca, macar daca nu se pot abtine de la sex, sa o faca doar atunci cand sunt pregatiti din punct de vedere fizic si moral si doar daca au la indemanana o metoda contraceptiva.