520 de zile intr-o misiune simulata pe Marte

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriMarte
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1797

Voteaza & Distribuie

Descriere

Misiunea simulata spre Marte a fost organizata de agentia spatiala europeana (ESA), Rusia si China. Mars-500 nu a fost un zbor real. Cei sase oameni din echipajul implicat in simulare au stat inchisi 520 de zile intr-o „capsula spatiala" instalata intr-un modul de izolare special, construit langa Moscova. A fost un experiment neobisnuit, foarte riguros desfasurat, pentru testarea efectelor pe termen lung ale stresului si izolarii.




Mars-500


voluntari Mars-500




Misiunea Mars-500 a inceput in data de 3 iunie 2010, cu un echipaj format din sase voluntari (trei rusi, un italian, un francez si un chinez), incercand sa raspunda unei intrebari pe care si-o pun atat americanii, cat si rusii si ESA: poate omul sa indure izolarea indelungata si plictisul unei calatorii interplanetare?


O viitoare misiune cu echipaj uman spre Marte n-ar putea pleca mai devreme de 2030, estimeaza surse de la NASA si ESA, dar pana atunci zborul simulat spre Marte al celor sase voluntari constituie un material excelent de studiu. Unul dintre cercetatorii rusi implicat in experimentul Mars-500 a declarat ca, in cateva ocazii, starea de nervozitate din „nava" a fost maxima, existand chiar pericolul izbucnirii unui conflict intre membri echipei internationale.



„Psihologii au fost martorii unor tensiuni aparute intre membri echipajului si echipa de comanda pentru ca sarcinile de lucru nu au fost intotdeauna distribuite egal",



a declarat directorul programului stiintific, Alexandr Suvorov.



„Unii dintre membri echipajului au fost nevoiti sa faca mai mult decat altii, care au fost tentati sa joace un rol mai pasiv",



a explicat Suvorov. Ca urmare, au aparut unele tensiuni intre membri echipajului, dar si manifestari de gelozie, cand unii au primit mai multe mesaje de la cei dragi de acasa decat altii. Este o problema care apare si la tinerii recruti din armata, in primele luni de la inceperea serviciului militar, noteaza specialistii



„In diferite ocazii, unii dintre membri echipajului au primit mai multe vesti de acasa, erau contactati mai des de cei dragi, iar altii au primit mai putine astfel de mesaje, iar ca urmare a aparut un sentiment de gelozie",



afirma directorul de program. Misiunea de 520 de zile, care a inclus si faza de „amartizare" a unor membri ai echipajului in spatiul special amenajat, nu a inclus si viata in conditii de imponderabilitate, misiunea desfasurandu-se in interiorul unor module interconectate instalate intr-o parcare a unui centru de cercetari. Perioada „petrecuta pe Marte" a fost de noua zile.


Practic, dupa „drumul spre Marte" cei sase voluntari au „reintrat in atmosfera" terestra debarcand direct intr-o parcare. Fiecare dintre cei sase voluntari a primit la sfarsitul misiunii simulate suma de 100 000 de dolari si, fireste, cu totii au fost asaltati de mesaje de felicitare venite din toata lumea (acum cu totii au primit atentia pe care si-o doreau).


Misiunea Mars-500 este una fara precedent. Niciodata nu au mai fost supusi sase oameni perfect sanatosi unui test de anduranta de o asemenea amploare. Echipa de voluntari a fost izolata total de viata terestra, fiecare dintre cei sase avant la dispozitie un mic spatiu privat, cat o cuseta, si accesul la o sala comuna, o mica sala de gimnastica, o sera si doua bai minuscule, iar alimentele consumate au fost numai din cele pe care le-ar lua cu ei un adevarat echipaj trimis pe Marte.


Institutul pentru Studii Biomedicale, unde s-a consumat simularea zborului cu echipaj uman este expert in analizarea efectelor izolarii indelungate. Toti cosmonautii sovietici au trecut prin „fabrica" institutului, inca din 1967, unele experimente avand efecte destul de dure. Cei sase voluntari au trait 520 de zile ca intr-un acvariu din sticla, fiind studiati 24 de ore din 24 de echipe de cercetatori din China, Rusia si ESA.


Spre exemplu, cu trecerea timpului (in izolare), oamenii sufera o forma de ingustare a apetitului pentru socializare. Nu mai mananca impreuna, IQ-ul lor scade cu 5-10 procente, isi pierd din sensibilitate. Ii privesti in ochi si constati ca nu-i nimeni acasa. Efectele izolarii indelungate asupra oamenilor nu sunt deloc de neglijat, deci experimentul ramane ca material de studiu esential pentru orice viitoare misiune pe Marte.