5 simboluri ale Craciunului

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCraciun
Ultima actualizareJoi 24 decembrie 2015
Vizualizari3389

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cele mai multe simboluri legate de Craciun isi au originea in Antichitate si majoritatea dintre ele reprezentau altceva decat stim azi despre ele. De ce agatam clopotei si mere rosii in bradul de Craciun, de ce e rosie Poinsettia - steaua de Craciun?

Va dezvaluim acum secretele legate de 5 simboluri ale Craciunului.

Poinsettia - un cadou de Craciun din Mexic
Datorita frunzelor sale in forma de stea si culorii rosii, Poinsettia (Euphorbia pulcherrima) a devenit floarea dominanta a sarbatorilor de iarna. Pentru arbustul originar din Mexic ii putem multumi unui gradinar priceput, pe numele sau Albert Ecke, si primului ambasador al Statelor Unite ale Americii in Mexic, Joel Roberts Poinsett, cel care a remarcat si a trimis aceasta planta in SUA, in anul 1825. Planta are o serie de varietati de culoare, de la alb, roz pana la frunze dungate. Totusi, de Sarbatoarea Nasterii Domnului, steaua Craciunului cu bractei rosii se potriveste cel mai bine.

steaua craciunului

Poinsettiei i se mai spune si steaua Craciunului

Poinsettia se simte bine in locuri luminoase, racoroase. De obicei, spre sfarsitul lui ianuarie - inceputul lui februarie se leapada de frunze, ceea ce nu inseamna insa ca moare: trebuie udata si ingrijita in continuare. Toamna viitoare, are nevoie sa fie tinuta din nou in intuneric, cel putin 14 ore pe zi, pentru ca de Craciun sa stea din nou la loc de cinste.

Clopoteii alunga demonii
Clopotele sunt simboluri puternice ale credintelor pagane. Potrivit credintei populare, clopotele alunga spiritele rele, impreuna cu artificiile si lumanarile avand efect purificator. Legenda spune ca clopotele sunt importante si pentru ca raspandesc vestile bune, iar vibratiile sonore umplu mediul cu energii pozitive.

clopotei

La baza, clopoteii sunt un simbol pagan

Ilicele de Saturnalii
Ilicele simbolizeaza renasterea continua a naturii si speranta. Este un simbol preponderent al Craciunului anglo-saxon, insa planta a devenit populara si la noi, fiind nelipsita din buchetele de flori ale sezonului.

Planta avea o insemnatate deosebita in Roma antica: era planta sacra a lui Saturn, fiind folosita la Saturnalii, cand romanii isi daruiau coronite in care erau prinse ilice si carora despre care credeau ca au puteri magice.

Ilice

Ilicele de Saturnalii simbolizeaza renasterea naturii si speranta

Iedera (Hedera helix)
Poate supravietui si in cele mai aspre conditii, drept pentru care in multe culturi este asociata cu viata vesnica si cu speranta innoirii naturii. La celti, iedera simboliza moartea, in alte parti insa este considerata simbolul norocului, fidelitatii ori al starilor euforice.

iedera

La celti, iedera simboliza moartea

Iedera era considerata planta sacra a lui Bacchus, zeul roman al vinului, vitei-de-vie si al betiei. Iar grecii erau convinsi ca o coronita din iedera este un atidot perfect al betiei. De fapt, planta era folosita pentru a combate mahmureala: frunzele zdrobite de iedera erau amestecate in vin fiert pentru a estompa efectele nefaste ale consumului exagerat de alcool.

Merele - simbolul familiei
Marul este un simbol complex: datorita formei sale aproape sferice simbolizeaza perfectiunea, iar semintele dispuse in forma de stea cu cinci colturi reprezinta intelepciunea si spiritul inchis in corpul uman. Merele agatate pe bradul de Craciun amintesc de fructele arborelui cunoasterii, dar inseamna si frumusete si sanatate.

marul

Marul simbolizeaza perfectiunea.