10 sfaturi pentru obiceiurile sanatoase ale copiilor

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4526

Voteaza & Distribuie

Descriere

copii fericiti


Copiii invata prin imitatie, asa ca trebuie sa-i oferi suficiente motive pentru a invata sa manance sanatos, sa faca sport si sa se spele pe dinti. Mai mult, chiar ar fi bine sa-i citesti povesti in care personajele lui preferate fac acelasi lucru.



Iata 10 sfaturi pentru obiceiurile sanatoase, pe care copiii ar trebui sa le cunoasca:



1. Curata manutele



Spalatul pe maini este cea mai buna solutie pentru a preveni raspandirea bacteriilor.

Sfat util: Incurajeaza-l sa se spele dupa fiecare operatiune pe care o face indiferent ca se joaca cu pisica sau merge la toaleta. Umple chiuveta si lasa-l sa se balaceasca putin,invata-l safoloseasca sapunul si prosopul. Lauda-l de fiecare data si rasplateste-l cu obiecte necesare care au inscriptionate numele lui sau personaje preferate din desene animate.



2. Sterge si pastreaza curatenia



Daca stie sa foloseasca hartie igienica,te va ajuta sa tii sub control posibile infectii.

Sfat util: Invata-l sa foloseasca hartia igienica,trage apa si ajuta-l sa se spele pe maini. Daca ai o fetita invat-o sa se stearga din fata spre spate pentru a evita raspandirea bateriilor. Transforma totul intr-o joaca,pentru ca asa cei mici se vor obisnui mai repede.



3. Alimentatie corecta



O dieta sanatoasa va preveni obezitatea.

Sfat util: Incurajeaza-l sa manance fructe,legume,lactate,proteine si carbohidrati pentru a-si pastra energia. Inventeaza povesti si jocuri pentru a-ti usura munca. Foloseste fructe si legume cat mai variate pentru a-i atrage atentia.Taie,portioneaza, foloseste forme pentru a da mancarii un aspect cat mai interesant.Explica de ce unele alimente in exces,precum zaharul sau sarea ii pot provoca neplaceri.



4. Fii activ



Sportul previne bolile, mentinand creierul si trupul in parametri normali.

Sfat util: Transforma activitatea fizica intr-o rutina de familie. Jucati-va cat de des puteti cu cel mic si cumparati jucarii care sa-l motiveze spre astfel de activitati (mingea,bicicleta,coarda).

Chiar si o repriza de dans este o modalitate placuta de a va petrece timpul cu cel mic si a face miscare in acelasi timp.

Nu mai punem la socoteala ca si silueta ta va avea de castigat.



5.Albi ca zapada



Este foarte important sa aveti grija de dintii celui mic pentru a evita problemele extrem de grave.

Sfat util: Ajuta-l sa se spele pe dinti de doua ori pe zi, dimineata si seara. Vei face acest lucru pana cand va avea sapte ani si va fi suficient de mare pentru a face operatiunea corect. Lauda-l si raspalteste-i eforturile.



6.Pastreaza discretia



Jocul cu organele genitale in public nu e numai jenant pentru tine si el, cat si neigienic.

Sfat util: Nu trebuie sa te alarmezi prea tare,pana la urma curiozitatea sa este intemeiata.Dar pe masura ce creste incearca sa ii explici diferenta dintre public si privat si care sunt lucrurile pe care nu ar trebui sa le faca in public.



7.Somn usor



Somnul este o activitate vitala pentru mentinerea echilibrului natural.

Sfat util: Trebuie sa-l inveti cat de important este somnul si sa-i creezi anumite obiceiuri inainte de culcare.Masa de seara,baie,carte de povesti, somn...un program care nu se poate mai bun pentru cel mic. Daca se trezeste peste noapte, incearca sa rezolvi problema cat mai repede, fara sa-i dai multa atentie.



8. Siguranta pe primul plan



Sute de mii de copii ajung anual la spital in urma unor accidente domestice care ar fi usor de evitat.

Sfat util: Tine obiectele periculoase departe de copii si explica-le cat de grave sunt accidentele provocate de acestea. Explica regulile de baza si de fiecare data cand atinge cutitul sau priza sugereaza-i sa tina distanta. Spune nu lucrurilor fierbinti, ascutite sau prea inalte. Asta trebuie sa stie cel mic.



9. Soarele: prieten sau dusman?



Cancerul de piele este in continua crestere iar expunerea copiilor la soare trebuie atent monitorizata.

Sfat util:Trebuie sa-i explici celui mic cum sa foloseasca cremele cu factor de protectie solara si explica-i pe intelesul sau, efectele nocive ale soarelui.



10. Apa, cu cat mai multa cu atat mai bine




Daca bea apa isi imbunatateste puterea de concentrare, iar corpul va functiona perfect.

Sfat util: Asigura-te ca are mereu in preajma apa si incurajeaza-l sa bea.