10 reguli de bun simt in folosirea telefonului celular

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5131

Voteaza & Distribuie

Descriere

trimiterea-mesajelorDesi avem peste 10 ani de exeperienta in folosirea telefonului celular, unii dintre noi inca incalca regulile de bun simt si ii deranjeaza pe cei din jur prin comportamentul lor cand folosesc mobilul. Urmatoarele 10 situatii sunt unele dintre cele mai suparatoare pentru cei care se afla in preajma unui ins care fie telefoneaza cuiva, fie este sunat.



1. Vorbitul prea tare – nu ne referim la cei care sunt nevoiti sa vorbeasca tare pentru ca interlocutorul nu-i aude, desi, in secolul XXI toate telefoanele au un microfon bun si semnalul este decent aproape peste tot. Vorbim, insa, de cei care urla la celular doar pentru a se da mari si pentru ca toti cei din jur sa afle ce au facut ei, ce si-au cumparat sau cu cine s-au intalnit.


2. Purtarea unei conversatii private in public – nu intereseaza pe nimeni cat de beat a fost respectivul cu o seara inainte, nici ce culoare aveau chiloteii iubitei lui, nici cum s-a epilat domnisoara, nici ce cearta a avut cu vecinii. Rufele murdare nu se spala la telefonul mobil in piata mare, in gara, in centrul orasului sau la supermarket.


3. Intreruperea unei conversatii – daca nu stiati pana acum, atunci cand vorbiti cu cineva e nepoliticos sa raspundeti la telefon sau, si mai grav, sa il opriti pe respectiv pentru a suna pe altcineva. Daca nu e un apel de extrema importanta si urgenta, e urat sa il opriti pe cel din fata dvs pentru a vorbi la telefon.


4. Verificarea sau vorbitul la telefon in sala de cinema – e aproape un sport national sa vorbesti la telefon in timpul filmului sau sa iti verifici telefonul. Nu se face. E deranjant pentru cei din jur si le distrage atentia.


5. Trimiterea mesajelor in timpul condusului – pe langa ca e nepoliticos (mai ales daca mai e cineva in masina) e si periculos. Sa faci doua lucruri in acelasi timp, cand ambele necesita atentie nu niciodata o idee buna, cu atat mai putin cand suntem la volan. Ne punem si viata noastra in pericol si a celorlalti participanti la trafic.


6. Trimiterea mesajelor in timpul conversatiei cu alte persoane – cand vorbim cu cineva nu e frumos sa dam din cap si sa spunem „da, da", „sigur" sau alte cuvinte monosilabice care denota plictisul si lipsa de interes pentru ce are interlocutorul de spus.


7. Trimiterea unui mesaj sablon de sarbatori – adica mesajele alea pe care le stie toata lumea si pe care, mai rau, le primeste de la cel putin doua alte persoane. Sunt mesajele copiate de pe internet, impersonale, trimise doar pentru a trimite ceva. Multi spun ca se gandesc la cei carora le trimit mesajul, insa din ce in ce mai des lumea se satura de aceleasi mesaje de Paste si Craciun. Cand mesajul este compus pentru fiecare in parte si cand chiar simtim ce scriem in el, doar atunci e frumos sa il trimtem.


8. Ringtonuri puternice si stresante – ca sunt manele sau tipete sau tot felul de onomatopee, ringtonuri de genul „Hei, sefu\' te suna un fraier", nu conteaza. Sunt deranjante pentru cei din jur si nimeni nu le mai considera amuzante.


9. Folosirea telefonului in timpul unor spectacole – fie la teatru, opera, concert sau emisiuni, nu exista reprezentatie in timpul careia sa nu sune vreun celular. De obicei, lumea uita sa si le inchida sau sa le puna pe silentios, dar de foarte multe ori le lasa sa sune intentionat.


10. Folosirea celularului in diferite locatii – desi am mai amintit salile de spectacol si cinematografele, este la fel de nepotrivit vorbitul la telefon cand stam la coada sa ne platim facturile, cand suntem la biblioteca, in biserica sau in vreo sala de asteptare la medic.