10 metode pentru mentinerea siluetei

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriFitness
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3254

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sa scapam de kilogramele in plus in zile precum sarbatori crestine, onomastice sau zile de concediu e destul de greu, insa trebuie sa incercam macar sa ne mentinem greutatea. Nu e necesar sa renunti la produsele preferate. Ceea ce conteaza e sa mananci cu moderatie si sa-ti stabilesti un echilibru nutritional.

Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education in cadrul Herbalife Ltd. si membru in „Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc" al Centrului pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA), ne pune la dispozitie 10 trucuri pentru mentinerea siluetei in perioade incarcate „culinar" si nu numai.

1. Miscare vs. calorii

Nu degeaba se insista cu recomandarea: „Pentru sanatatea ta, fa miscare cel putin 30 de minute de in fiecare zi". Specialistul Luigi Gratton considera ca aceste minute de miscare sunt extrem de importante. Mai mult decat faptul ca prin activitate fizica ardem caloriile, reusim sa ne debarasam de stres si ganduri tensionate. De aceea nu ne vom mai gandi atat de mult sa ne gasim alinarea in mancare.

2. Apa, apa si iar apa

Gandeste-te mereu ca putina apa poate avea efecte benefice pe o perioada mare de timp. Bauta la intervale scurte, apa contribuie la hidratarea permanenta a organismului tau. Ea are actiune absorbanta si lubrifianta, usureaza transportul nutrientilor si ajuta la eliminarea substantelor nefolositoare. De asemenea, apa joaca un rol important in reglarea si mentinerea temperaturii corpului. Motive in plus pentru a te convinge cat de binefacatoare e apa e ca nu contine nici grasimi, nici calorii, nici colesterol.

3. Selecteaza alimentele

Ce rost are sa te alegi cu atatea calorii mancand biscuiti si chipsuri? Incerca sa faci o selectie in ce priveste alimentele. Opteaza pentru acelea care chiar iti plac foarte mult. E total deplasat sa bagi in gura orice iti cade la mana.

4. Combina la o masa arome de acelasi fel

Cobunand din abundenta arome asemanatoare poti rezolva problema mancarii in exces. De exemplu, serveste la o masa doar alimente sarate . Ideea e ca te vei satura repede de acelasi gust, si te vei alege cu mai putine calorii decat la o masa ce contine alimente cu arome variate.

5. Obisnuieste-te sa mananci portii mici

Fie ca folosesti cele mai mici farfurii sau pur si simplu iti impui sa nu-ti umpli farfuria, trebuie sa stai departe de tendinta de a manca portii mari.

Poti sa mananci intai niste legume pentru a limita consumul alimentelor bogate in calorii, precum produsele din carne, branzeturile sau dulciurile. Cand se anunta o petrecere, trebuie sa stii clar ca nu ai voie sa intreci masura. Mananci putin din alimentele sarace in calorii, insa nu e cazul sa te infometezi pentru ca seara sa mananci atat cat sa-ti ajunga si pentru ziua urmatoare.

6. Nu te invarti prea mult in jurul alimentelor

Ai grija mereu ce alimente pui in farfurie. Nu e cazul sa o umpli cu de toate doar ca sa stii ca ai mancat si cutare, si cutare. Incearca sa stai departe de masa cu alimente sau frigider pentru a scapa de tentatia de a testa gustul alimentelor la fiecare cateva minute. Doar nu vrei sa fi catalogata drept „fara limita"! Atat de cei din jur cat si de propria ta persoana.

7. Pacaleste bauturile prin diluare

In zile cand se mananca „bine", efecul negativ al alcoolului asupra sanatatii tale se dubleaza. In primul rand alcoolul favorizeaza slabirea rezistentei organismului tau in fata tentatiilor culinare. Pe langa asta, va accelera cresterea nivelului caloric. De aceea e indicat sa strecori cate un pahar de apa intre cocktailuri.

8. Renunta la ideea de a manca tot doar pentru ca a costat

Trebuie sa recunoastem ca e cam deplasata ideea de a goli farfuria, doar pentru faptul ca am platit pentru ea. In regula, a costat, dar exista si varianta de a lua la pachet daca nu iti mai trebuie atunci. Din diverse motive (de a atrage clienti gurmanzi sau de a putea pune un pret mai mare), restaurantele ofera portii mai mare decat e necesar. (chiar trei ori mai mari).

Nimeni nu te ia la rost daca comanzi o portie dubla de legume in loc de friptura cu garnitura. E strict problema ta pentru tu si nimeni altcineva nu se va alege cu surplusul de grasime. Ai grija sa spui „stop" cand simti ca te-ai saturat.

9. Nu lasa loc stresului

Zilele de petrecere pot constitui si un factor de stres. Trebuie sa-ti pastrezi calmul si sa nu exagerezi in privinta viselor si suprizelor. Intocmeste-ti un plan de prioritati ce contine activitati cu adevarat importante. Constietizeaza care iti sunt capacitatile si nu incerca imposibilul.

Foarte important e sa faci tot posibilul sa-ti ramana timp si pentru activitati relaxante.

10. Poarta o conversatie interesanta in timpul mesei

Cand te pui la masa, incearca sa nu te gandesti doar la deliciile din farfurie si sa nu te ridici pana nu termini tot. O conversatie interesanta te poate desprinde de mancarea din fata. Vezi cum functioneaza si foloseste orice truc ce te ajuta sa stai departe de excesele alimentare.