10 beneficii ale stafidelor

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari15946

Voteaza & Distribuie

Descriere

La prima vedere, stafidele nu sunt atat de atragatoare din cauza aspectului lor negricios, ridat si a faptului ca sunt foarte seci. Cu toate acestea, stafidele sunt unele dintre cele mai hranitoare daruri ale naturii. Pe langa asta, ele trateaza cu succes afectiunile gastrointestinale, mai ales constipatia. De aceea, data viitoare cand poftesti la ceva dulce, inlocuieste ciocolata, prajiturile sau bomboanele cu o alternativa mai sanatoasa, cum sunt stafidele.


Iata care sunt cele mai importante zece beneficii ale stafidelor:


1. Cresc aportul de energie din organism

Pasionatii de sport pot gasi in stafide o buna sursa de energie. Ele sunt pline de fructoza si glucoza, atat de necesare pentru refacerea organismului dupa un efort fizic indelungat. Stafidele ajuta si la absorbtia eficienta a vitaminelor, proteinelor si a altor nutrienti in corp. De aceea, ele sunt bune si pentru consolidarea sitemului imunitar al organismului.




stafide


Stafidele au foarte multe beneficii




2. Ajuta la digestie

Odata ajunse in organism, fibrele din stafide se umfla si absorb apa, avand astfel un efect laxativ. Stafidele combat cu succes constipatia, iar daca sunt consumate in mod regulat ajuta la buna functionare a intestinelor. Fibrele din stafide absorb toxinele si ajuta la eliminarea materiilor fecale din intestine.


3. Mentin sanatatea aparatului bucal

Spre deosebire de bomboane, stafidele contin acid oleanoic care protejeaza dintii impotriva cariilor si a altor probleme. Stafidele impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare pentru dinti, dar si a celor care cauzeaza gingivita.


4. Sporesc rezistenta oaselor

Stafidele sunt bogate in calciul atat de necesar pentru intarirea dintilor si a oaselor. Un micronutrient continut de stafide, numit boron, ajuta la buna absorbtie a calciului si la formarea oaselor. Stafidele sunt foarte bune pentru femeile aflate la menopauza pentru ca fixeaza calciul in oase si impiedica formarea osteoporozei.




stafide


Stafidele stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la prevenirea multor boli




5. Reduc aciditatea

Potasiul si magneziul continut de stafide reduc aciditatea (o afectiune metabolica anormala numita acidoza) din organism si indeparteaza toxinele din corp care cauzeaza arterita, guta, pietrele la rinichi si bolile de inima.


6. Trateaza infectiile

Stafidele contin niste substante numite fitonutrienti polifenolici cu proprietati antiinflamatorii si antibacteriene. Acesti fitonutrienti combat cu succes febra si distrug bacteriile care cauzeaza infectiile.


7. Protejeaza ochii

Fitonutrientii polifenolici din stafide au proprietati antioxidante si protejeaza ochii impotriva radicalilor liberi care cauzeaza cataracta, orbirea, degenerarea maculara sau alte boli ale ochilor.




stafide


Stafidele trateaza anemia si previn cancerul




8. Trateaza anemia

Stafidele sunt bogate in fier si cupru, fiind necesare pentru formarea globulelor rosii din sange. Stafidele combat carentele de fier si anemia, ajutand la vindecarea cat mai rapida a ranilor prin cicatrizare.


9. Previn cancerul

Fitonutrientii polifenolici cu efect antioxidant din stafide elimina radicalii liberi care favorizeaza dezvoltarea tumorilor, mai ales a cancerului de colon.


10. Stimuleaza sexualitatea

Stafidele sunt un excelent stimulent sexual natural. Aminoacizii din stafide ajuta la stimularea libidoului si imbunatateasc astfel viata sexuala.